Wogboy Kérdezte Ausztráliából: Gyerekkorom óta szeretem a krumplis pogácsát. Most az szeretném kérdezni Tőled, milyen felétek a krumplis pogácsa?
Krumplis pogácsát ezen leírás alapján akár ki süthet, nemtől, vallástól, geopolitikai helyzettől függetlenül.
Ezek az eszközök kellenek hozzá:
A kukta jó szolgálatot tesz. Egyik előnye, hamar megfő benne a krumpli. (20perc) A másik, hogy nem nyomja tele a lakást gőzzel. 3kg krumplit főztem meg benne héjában. Amikor megfőtt, a héját leszedtem és a középső eszközzel a krumplitörővel összetörtem. A mellette lévő krumplinyomó jobb lenne erre a célra, de gyenge minőségben gyártják, nem strapabíró. Ezért használom szívesebben a törőt. Miközben pucolom és töröm a krumplit, közben szórok közé egy evőkanálnyi sót és egy fél vajat, melyet a meleg krumpli megolvaszt és magába szív.Majd a keletkezett masszát össze kell csumiszkolni, hogy a krumpli, a só és a vaj homogén elegyet alkosson.
Ezzel a krumpli kész, lisztet kell hozzágyúrni.Aki kevés mennyiséggel dolgozik az ebben a tálban is összegyúrhatja, de az én 3kg alapanyagom nem férne el. Ezért gombócokra osztom. Így egyenként könnyebb vele bánni.
A gyúrást legegyszerűbb olyan módon elvégezni, hogy a gyúródeszkára hintjük a lisztet:
Melyre erős mozdulatokkal rányomjuk a kruplit, amit az magába vesz. Ezt a műveletsort addig ismételjük, amíg a krumpli hajlandó magába fogadni a lisztet. Tehát lisztez, gyúr, megint lisztez, megint gyúr stb. A 3kg krumplihoz kb 1/2 kg liszt szükséges, de ez függ a főzési módtól és krumpli fajtájától, hogy az mennyi vizet tartalmaz.
Amikor már nem vesz fel lisztet a krumpli, sodrófával kilapítjuk, kiszaggatjuk egy kör alakú eszközzel és így már művünk sütésre kész.
Most jön az én sütési gyakorlatom, mely elüt a háziasszonyok szokásától. Nem sütöm ki rögtön az összeset, hanem csak annyit, amennyit a család kíván. Mivel jelenleg ketten vagyunk az én drága feleségemmel, nekünk naponta elegendő egy tepsit kisütni. Tehát a felesleges két tepsit nyáron hűtőbe, télen a spájzba teszem. Aztán másnap, harmadnap is kisütök egy tepsivel, így naponta ehetünk friss pogácsát. Így néz kikisütve, bablevessel:
Laci, remélem, eléggé precízen leírtam a légyeget. Ezek után, elvárom, hogy te is megsüsd a magad pogácsáját. Kínáld meg vele a kenguruvadászokat, lássák milyen a magyar krumplis pogácsa. Jó étvágyat hozzá.