Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    


    A paprika és a paradicsom Terra Lotto Jackpot:
1610 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  2019.07.30. 14:10  Hozzászólás  Válasz baby-lon (3844) hsz.-re     Olvasás  
  •   3845   
Avatar

 
Hasonlít, volt is nekem pár évig, de sose voltak rajta ekkora fürtök és nem is nőtt meg csak max 80 centire. Valahol valami magkeveredés volt, de nem is bánom., ez jó fajta, az íze se rossz.
Ami bosszant, hogy szinte csak az apró paradicsomjaim maradtak meg, a normál méretűek nagy része kiment vagy beteg. Pedig én bevallottan nem szeretem a koktélparadicsomokat, a somoskői most kivétel. Nem tudom miből lesz idén paradicsomlevem és aszalt paradicsomom. A somoskői jó aszalnj de ami terem mostanában az elfogy frissen. Ha sikerül megőrizni a magról kelteket és a hajtásról nevelteket akkor talán szeptember elejére lesz nagyobb termés.
 


  2019.07.30. 13:48  Hozzászólás  Válasz edit (3841) hsz.-re     Olvasás  
  •   3844   
Avatar

 
Esetleg Schott szív?
 


  2019.07.25. 20:57  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3842) hsz.-re     Olvasás  
  •   3843   
Avatar

 
Köszönöm. Akkor most tanácstalan vagyok, hogy ez mi lehet. És nem találok egyetlen tő camonát sem pedig volt több palántám.
 


  2019.07.24. 22:15  Hozzászólás  Válasz edit (3841) hsz.-re     Olvasás  
  •   3842   
Avatar

 
Ez nem hiszem, hogy Camona paradicsom lenne! :)
A Camona paradicsom kerekded, sehol nincsen megnyúlva, jellegzetes "hagyományos paradicsom" alakú.
Nekem már 3 éve van Camona paradicsomom, jó helyen, jó földbe, szépen termő, de ennyire bőséges még egyetlen tövem sem volt.
A Camona inkább "félig fürtös", általában max. 5-7 termés van egy termőrészen (persze akadnak kivételek).
Szóval a csúcsos vége miatt - ez biztos, hogy nem Camona paradicsom ... :)

20170818_172607.jpg
Camona - 5-6 cm közötti.
Megtekintve 4577 alkalommal.

Megosztás készítés
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.07.24. 17:46  Hozzászólás
  •   3841   
Avatar

 
IMG_20190723_171600.jpg
------------------------
Megtekintve 1199 alkalommal.

Megosztás készítés
Ez camona paradicsom lenne? Tavaly nem ilyen volt, ezzel így ki is egyeznék. Sajnos elvesztettem a fonalat hogy hol mit ültettem. De ilyen méretű csak a Spencer az ültetettek közül és az nem ilyen (annak a helyét kivételesen megjegyeztem)
Amúgy Spencer nem lesz jövőre, ha csak a drága mag felhasználása miatt nem.
 


  2019.07.23. 16:13  Hozzászólás  Válasz firpolino (3827) hsz.-re     Olvasás  
  •   3840   


 
Ha ilyen talajom lenne, én eső után húznék barázdákat a majdani veteményes helyén, és bevetném mustárral, herével, egyéb zöldtrágya növénnyel? Ezek is nagyon jól lazítják a talajt. Itt fel van sorolva belőlük néhány. Maradhatnának akár tavaszig is benne, majd tavasszal újabb sorokba újabb adagot, ami maradhatna a palánta kiültetésig.
https://gardenista.hu/2018/04/12/a-9-legtutibb-talajjavito-noveny/
 


  2019.07.22. 20:43  Hozzászólás
  •   3839   
Avatar

 
Az erosen agyagos talajba gipszet kell bedolgozni az porhanyositja, nem valtoztatja a PH-t de kalciummal dusitja amire a legtobb zoldseg novenynek, gyumolcsnek szuksege is van.
 


  2019.07.22. 11:01  Hozzászólás  Válasz firpolino (3826) hsz.-re     Olvasás  
  •   3838   
Avatar

 
Én is javaslom a talajtakarást, és a lazítást. Ha idén letakarod agrofóliával, jövőre sokkal könnyebben tudsz bánni a talajjal. Ez saját tapasztalat (az házunk melletti kert erősen agyagos és kötött).
 


  2019.07.21. 22:30  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3836) hsz.-re     Olvasás  
  •   3837   
Avatar

 
A Mátra és a Bükk között, nekem sült alföldinek hegyvidék, bár Erdélynek nyomába sem ér. Annyira nagyon nem akarok ott is kertészkedni, csak ezt a pár paradicsomot tettem tavaly kísérletként és bevált. Estleg még pár dologgal bővítem jövőre.
 


  2019.07.21. 19:40  Hozzászólás  Válasz edit (3830) hsz.-re     Olvasás  
  •   3836   
Avatar

 
Melyik hegyvidéken van a házatok?
 


  2019.07.21. 19:39  Hozzászólás  Válasz firpolino (3829) hsz.-re     Olvasás  
  •   3835   
Avatar

 
Az én talajom egy része is hasonlóan kötött. Az ilyen talajt rendszeresen lazítani kell. Én az elmúlt 10 évben elhanyagoltam a lazítást, csak mulcsoztam. Az lett a következménye, hogy táperős talajt kaptam, de bekeményedett. Amúgy minden szépen terem benne, de a palántaültetés kész tortúra. arra a következtetésre jutottam, a mulcsozás mellett ősszel és tavasszal ásóvillával fel kell lazítanom. Tavasszal a felső 10cm-t átrotálom. Az ásóvillám egyelőre 35cm mélyen lazít, de tervbe vettem egy 40cm-s szerszám gyártását.
 


  2019.07.21. 19:29  Hozzászólás  Válasz Jana11 (3833) hsz.-re     Olvasás  
  •   3834   


 
Jövőre is szeretnék paradicsomokkal foglalkozni, de akkor már óvatosabb leszek a tápozással.
Idén kísérleteztem először ezzel a növénnyel és nagyon jól akartam mindent csinálni.
Abban bízom, hogy legalább a termés egy része be fog érni.
 


  2019.07.21. 15:49  Hozzászólás  Válasz firpolino (3814) hsz.-re     Olvasás  
  •   3833   


 
firpolino, a Cuproxat sem csodaszer, "csak" egy jó hatásfokú gombaölő permetszer. Itt nem is hathatott, mert nagyon
más lehet a probléma, nem levélgomba. Hanem gyökértől indulhat a dolog.
A paradicsomjaidat elnézve nagyon túltoltad a tápozást, egyértelműen és markánsan látszik. Talán folyamatos
nagyadagú vízzel átmosatás megmentheti a növényeket. Vagy a bór, vagy a kálium a ludas, a cserepes növényeket
másképp kell ellátni, mint a szabadföldieket. Kevésbé tud a táp eloszlani a cserép miatt, és bizony a gyökér
perzselődhet. Inkább úgy javaslom a jövőben, hogy sokkal kevesebbet de többször, hasonlóan a csepegtetéses, tápoldatos termesztéshez.
 


  2019.07.21. 15:21  Hozzászólás
  •   3832   
Avatar

 
Chillik:



Fentről lefelé: Cheyenne, Jalapeno, Aji amarillo
 


  2019.07.21. 15:12  Hozzászólás  Válasz edit (3830) hsz.-re     Olvasás  
  •   3831   
Avatar

 
Azt még hozzátenném, hogy vastagon mulcsozzuk, ennek eredményeként idén már kicsivel könnyebb volt a palántaültetés.
 


  2019.07.21. 15:09  Hozzászólás  Válasz firpolino (3827) hsz.-re     Olvasás  
  •   3830   
Avatar

 
A kötött talaj nem gond. Második éve van egy házunk hegyvidéken (az erdélyi házat cseréltük le, messze volt és mi sem vagyunk fiatalok). Olyan talaj van, hogy elsőre csákánnyal kellett gödröt ásni a paradicsomnak is. Ha eső után megyünk valahova a cipőnkön igen hamar több kilós agyagsúlyok keletkeznek. A paradicsom vígan megél, terem, egyelőre semmi baja, pedig max havonta egyszer nézünk rá. 6 tő volt tavaly is és idén is. Tavaly augusztusban a 6 tőről paradicsomot kellett ott befőznöm annyi volt. Pedig a környék 2-3 helybenlakó szomszédja felszólításunkra rendszeresen szedte.
 


  2019.07.20. 23:48  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3828) hsz.-re     Olvasás  
  •   3829   


 
Annyira nagy gödröt kell például ásni a gyümölcsfáknak ebben a nehéz talajban, hogy egyedül egy nap két fa elültetésénél többre nem vállalkozok, pedig még fiatal vagyok, aki nem ijed meg a nehéz fizikai munkától.
Igazad van abban, hogy a paradicsomoknak jobb lett volna a talajcserés szabadföldbe ültetés, viszont az nekem nem lett volna jó, mert három hétvégén folyamatosan csak ásással és talajcserével tölthettem volna az időt.
 


  2019.07.20. 23:21  Hozzászólás  Válasz firpolino (3827) hsz.-re     Olvasás  
  •   3828   
Avatar

 
Továbbra se értem, miért előnyösebb edénybe ültetni? Hiszen ha a talajba ásnál egy ugyan akkora gödröt mint az edény, majd megtöltenéd jó minőségű földdel és abba ültetnéd, az sokkal előnyösebb lenne a növénynek.
 


  2019.07.20. 23:15  Hozzászólás  Válasz firpolino (3826) hsz.-re     Olvasás  
  •   3827   


 
Mutatok egy képet arról, mennyire kötött a talaj nálam. Ha elkezdek ásni, több kilós tömbökben lehet csak a talajt kiforgatni.


807DC684-3626-459F-A832-CFBE9DB19CF6.jpeg
------------------------
Megtekintve 1267 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.20. 23:06  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3824) hsz.-re     Olvasás  
  •   3826   


 
Erősen kötött, agyagos a talaj, ezért inkább 35 cm átmérőjű, nagyon jó minőségű földdel feltöltött edényekbe tettem őket. Ha szabadföldbe ültettem volna a paradicsomokat,az teljes talajcsere nélkül biztos kudarc. A talajcsere viszont iszonyatosan nagy munka lett volna 33 tő paradicsom esetében.
 


  2019.07.20. 22:17  Hozzászólás  Válasz edit (3815) hsz.-re     Olvasás  
  •   3825   
Avatar

 
A paradicsom kényes a gombabetegségekre. Szinte lehetetlen permetezés nélkül megvédeni. A rezes készítmények hatásosak. Az idén saját gyártású komposzt teával kísérletezek. 3x permeteztem vele, még nem tudok róla véleményt mondani. Sajnos későn álltam neki a kísérletnek, mert a csigavész miatt megcsúsztam. Éppen akkor voltak a nagy esők, nagy szükség lett volna a védekezésre, de teljesen lekötöttek a csigák.Most úgy állok a paradicsommal. hogy a korán érők leveleit elkapta a gomba, a későn érőkkel egyelőre nincs nagy gond.Ha tudnám ezt a helyzetet tartani , elégedett lennék a teás módszerrel. Jövőre folytatni fogom a kísérletet, mivel a teafőző készülékem kész a korai bevetésre.
 


  2019.07.20. 22:06  Hozzászólás  Válasz firpolino (3820) hsz.-re     Olvasás  
  •   3824   
Avatar

 
Mi az oka, hogy nem a földbe ülteted a paradicsomokat?
 


  2019.07.20. 22:03  Hozzászólás  Válasz edit (3822) hsz.-re     Olvasás  
  •   3823   


 
Nem tudom, hogy a magok belsejében mennyire képes megmaradni a baktérium (az talán sterilnek tekinthető, de passz).
Ha nem, akkor azért a felületét viszonylag könnyen sterilizálhatod. Már csak arra kell figyelni, hogy a csomagoló anyag a termés semmilyen más részével ne érintkezhessen.
Bár esetleg a kezeddel még így is átviheted, azt is fertőtleníteni kellene, ha nagyon alapos akarnál lenni. Ám ha nagyon akarja az ember, azért nem nehéz kitalálni olyan módszert,
ahol igazából mondjuk akár a kész elcsomagolt adagot még egyszer utoljára belemártja valamilyen löttybe, csipesszel kiveszi, megszárítja és fertőtlenített csipesszel teszi a borítékba.
Jó játék, de azért nem ördögtől való gondolat. ;)
Azért az elgondolkoztató ebből a szempontból is, hogy a nővérednél nincs gond.
Talán mások a körülmények és a baktériumok szaporodásának nincsenek meg a kellő feltételei.
 


  2019.07.20. 21:51  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3818) hsz.-re     Olvasás  
  •   3822   
Avatar

 
Úgy nézem clavibacter. Akkor ezt valamelyik kapott maggal hoztam be, idén meg már saját anyagból is megy . Sajnos ez azt jelenti, hogy nem adományozhatok magot a következő magcserén. Idén adtam palántát a nővéremnek, de úgy tudom nála semmiféle betegség sincs.
 


  2019.07.20. 21:08  Hozzászólás  Válasz firpolino (3820) hsz.-re     Olvasás  
  •   3821   


 
Nem vagyok szakértő, ezért csak teljesen amatőrként: talán igen.
De a pontos választ nem tudom. Már a múltkor is feltűnt, hogy milyen furcsán feketék a növény szárai, fürtkocsányai, ezért akkor a nitrogén túladagolásra is ránéztem, de nem stimmel.
Most, hogy írtad a káliumot: az eléggé meg tudja feketíteni a kerti növényeket. Talán azzal van a baj.
Ráadásul az beleszólhat a magnézium szintjébe is (ugye erre terelődött a figyelem már a legelején), de írtad, hogy azt is adtál. Viszont: egyikőnk se tudja biztosan megmondani,
hogy ténylegesen milyenek a tápanyag szintek. :fejvaka: :alvaka: Ezért sajnos passzolnom kell az igazi okra történő rámutatást, részemről maradok a magnézium hiánynál.
Az eredetéről max. csak találgathatnék. :( Abban egyelőre biztos vagyok, hogy nem gomba.
 


  2019.07.20. 19:53  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3816) hsz.-re     Olvasás  
  •   3820   


 
Esetleg tápanyag túladagolás nem okozhat ilyen tüneteket?Mert igyekeztem gazdagon ellátni őket káliummal, magnéziummal, kalciummal, sőt, még bór levéltrágyát is permeteztem rájuk a bővebb virágzás reményében.
A paradicsomtő egyik alsó tövénél kettévágtam egy oldalszárat, nem láttam azon problémát. Mellékelek egy képet erről.
A termések sem betegek, csak a levelek sárgulnak és hullanak.


C31E4695-5CFC-4735-BB2A-23A0259CF51F.jpeg
------------------------
Megtekintve 1256 alkalommal.

Megosztás készítés
483ECDD4-B591-432B-ACA3-087CDCBB0A65.jpeg
------------------------
Megtekintve 1256 alkalommal.

Megosztás készítés
4E71CC75-202B-4CFC-820D-80240CCD3B9F.jpeg
------------------------
Megtekintve 1256 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.20. 16:02  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3817) hsz.-re     Olvasás  
  •   3819   


 
A paradicsomvész esetében jellegzetes, jól látható terméstünetek vannak. Ha jól veszem ki, itt nincs ilyen. Ezért nem is gondoltam rá elsőre.
(Sajnos nem is egyszer volt már hozzá szerencsém, rusnya egy nyavalya... :@ )
 


  2019.07.20. 16:00  Hozzászólás  Válasz edit (3815) hsz.-re     Olvasás  
  •   3818   


 
Mindaz alapján, amit leírtál, valamilyen baktériumos betegségre gyanakodnék. Nem tud átszellőzni, fekete csík, ragyás termés, stb.
Nem tudom, talán valami ilyesmi  . Vagy esetleg efféle  . Csak találgatok! De a leírásod alapján egyből a baktériumos nyavalyák ugrottak be.
Itt egy jó cikk  alapos leírással, jó fényképekkel (Xhantomonas, Pseudomonas, Clavibacter).
 


  2019.07.20. 15:54  Hozzászólás  Válasz firpolino (3814) hsz.-re     Olvasás  
  •   3817   
Avatar

 
Ahogy elnézem a képeket, ez vagy Fuzáriumos hervadás, vagy Fitoftóra (paradicsomvész).
Nem tudok róla sokat, pontosabban csak annyit hallottam, hogy mindkettő megelőzhető.
De amennyire én tudom:
  1. Ha Fuzáriumos hervadás, akkor annak annyi, mert az a földből a gyökereken, és a szállítószöveteken keresztül terjed az egész növényben.
  2. Ha viszont Fitoftóra (paradicsomvész), akkor talán arra van permetezőanyag(??), mert az levél-betegség.
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.07.20. 15:46  Hozzászólás  Válasz firpolino (3814) hsz.-re     Olvasás  
  •   3816   


 
Erre tényleg 'hiába' szórtad a rezet. Ez élettani jelenség, nem gomba.
 


  2019.07.20. 14:15  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3813) hsz.-re     Olvasás  
  •   3815   
Avatar

 
Szobában nevelődtek, majd teraszon. Annyra korán kimentek a kényesek, hogy rögtön elkezdtem az ilyan-olyan maguktól kelt gerilla paradicsomokat pátyolgatni, és ezeken az elsőkön már termés van. Az esős május nem tett jót. Nem szellőzik át a kert, gyakorlatilag 3 és fél oldala zárt, és mindkét oldalsó szomszéd ránktöltött vagy fél métert (meg mi is az előkertnél, 7 lépcsőn megyünk le a konyhakertbe), tehát teknőben van. Amúgy sem nagy, kb 18x12 mèter, de ebből a hátsó 2 méter kertként használhatatlan mert a hátsó szomszéd böhöm nagy (kb 7 méter magas) háza határolja.
Nem tudom meghatározni azt a paradicsombetegséget ami már második éve tarol nálam. Úgy kerdődik, hogy megjelenik a száron egy fekete csík. Ágak elhalnak, a növény nem, de a termés használhatatlan, tele van ragyával. Így aztán ami nagyon terhelt volt, szt kihúztam, ami kevésbé, azt hagytam. Úgy látom, a Start kiheverte, a mostani termések már nem ragyásak. A Roma még kinlódik, dobálom ki az érett bogyókat. A paprika alakúból egyetlen egy maradt, a z ökörszívből, san Marzanoból is.
 


  2019.07.20. 13:39  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (3813) hsz.-re     Olvasás  
  •   3814   


 
Nálam jóval több, mint a harmada beteg a paradicsomoknak, a leveleik nagy része lehullott, elszáradt.
A múlt heti permetezés Cuproxattal is annyit segített, mint halottnak a szenteltvíz. Terjed tovább a baj.


6A7CD6A7-F023-4C27-8D47-7FDA84169A0A.jpeg
------------------------
Megtekintve 1165 alkalommal.

Megosztás készítés
704B1654-F4F5-4DC7-95DF-992ED36487CC.jpeg
------------------------
Megtekintve 1165 alkalommal.

Megosztás készítés
377E9544-DFBB-4E33-97B9-B8CAD836C7E6.jpeg
------------------------
Megtekintve 1165 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.19. 23:11  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3808) hsz.-re     Olvasás  
  •   3813   
Avatar

 
Editnek szántam a kérdéseket :
Még el se kezdődött a paradicsomszezon, nálad máris harmada tönkrement? Ez katasztrófa. Milyen ok miatt lehet ez? Korainak tűnik a Somoskői tájfajta. A palántákat milyen körülmények között nevelted fel?
 


  2019.07.18. 09:57  Hozzászólás
  •   3812   


 
2019-07-16_19-13-06-261.jpeg
------------------------
Megtekintve 1217 alkalommal.

Megosztás készítés

Lassan színesedik nálam is. :super:
 


  2019.07.17. 09:36  Hozzászólás  Válasz edit (3807) hsz.-re     Olvasás  
  •   3811   
Avatar

 
Köszi a leírást. Nekem is idén van először, jó hír, hogy aszalható!
 


  2019.07.17. 09:23  Hozzászólás  Válasz edit (3807) hsz.-re     Olvasás  
  •   3810   


 
Én az idén kaptam itt a magcserén, egy tővem van. Nálam nem ilyen nagy a bokor, de sok termés van rajta. Jellemzőinek leírása pontos, annyiban egészíteném ki, hogy édesnek tűnt, ezért megmértem és 8 Brix-et mutatott a műszer. Összehasonlításképpen tavaly a Nyagous 6 Brix volt és a világ legédesebb paradicsoma a Zuccherino Olaszországban 12, nálam 10–11 szokott lenni. (5-6 Brix=sav + édesség szempontjából semleges íznek minősül.) Betegség ellenállósága jó hír, jövőre is lesz nálam a mostaninál több.
 


  2019.07.17. 03:22  Hozzászólás  Válasz edit (3807) hsz.-re     Olvasás  
  •   3809   
Avatar

 
Nálam minden évben van (már talán 3. - 4. éve, amióta ezek a magok megjelentek a Magcsere akcióban).
Ez az egyetlen fajta, amelyiknél én csak nagyon mérsékelten szoktam kitördelni a hónalj-hajtásokat.
A család nagy kedvence lett nem csak a kellemes íze miatt, hanem mert nem kell szeletelgetni, egy szem - egy falat.
Az idén ültettem Patvarci szőlőszemet, nálam az is ilyen hatalmasra nőtt. Kíváncsi vagyok, milyen lesz.
Mindegyik paradicsomomnál most az alján-közepén szép fürtök vannak, a teteje meg sárgállik a sok virágtól. :)
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.07.16. 20:16  Hozzászólás  Válasz edit (3807) hsz.-re     Olvasás  
  •   3808   


 
:thumbup: Nálam is pirosodik. Egyszerűen nem bír nem megtermékenyülni... :nahat: Nekem még nem volt ez a fajta, kíváncsi vagyok az ízére, állagára.
Érdekes, hogy valamiért az ugyanarra a területre ültetett növények némelyike valóban koktél mérethez közeli termést hoz, néhány méterrel arrább viszont látványosan nagyobbakat.
Még nem néztem meg egész pontosan, hogy melyik hol van, de az biztos, hogy a terület egy része kapott fahamut és valamilyen zsákos trágyát (talán Siforga), a másik nem.
A fahamuson emlékszem a kisebb szemekre (de mondom, még meg kell néznem egész pontosan, hogy nincs-e esetleg kivétel).
 


  2019.07.16. 18:09  Hozzászólás  Válasz edit (3806) hsz.-re     Olvasás  
  •   3807   
Avatar

 
Gépről írom a leírást, mert telefonon alig látom, de a fényképet telefonról tettem fel. Nem sikerült olyan látványos fotót készíteni mint amilyen a növény, de azért talán látszik a lényeg.
Somoskői tájfajta, két éve itt kaptam talán a magcsere programban.
Hihetetlen méretű bokorrá növekedett, tele bogyókkal. Miközben a paradicsomjaim több mint harmada kipusztult, ezen nyoma sincs a betegségnek. Bár koktélméretű, a bogyói kemények, elég finomak. Tavaly már az aszalt paradicsomjaim fele ebből készült, mert a Roma fajta amiből aszalni szoktam elég kényes, tavaly és idén is elkapta a vész, csak egy tő maradt talpon.
Ja, és nálam az egyik legkoraibb.
 


  2019.07.16. 18:02  Hozzászólás
  •   3806   
Avatar

 
IMG_20190716_164418.jpg
------------------------
Megtekintve 1269 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.13. 21:06  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3804) hsz.-re     Olvasás  
  •   3805   


 
Próbálkozom még magnézium utánpótlással, nekem sincs jobb ötletem.
Mindenesetre az Amish, Körtealakú sárga, Ökörszív paradicsomokon látszódik a leginkább ez a probléma.
 


  2019.07.13. 19:08  Hozzászólás  Válasz firpolino (3803) hsz.-re     Olvasás  
  •   3804   


 
A pillanatnyi tudásom és a netes keresgélés alapján úgy gondolom, hogy kizárható a gombafertőzés.
Ezt úgy első ránézésre is valamilyen tápanyag borulásnak véltem. Ezen belül egyből a magnézium hiányára tippeltem. Remélem, nem tévedtem nagyot.
 


  2019.07.13. 16:26  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3802) hsz.-re     Olvasás  
  •   3803   


 
Gombabetegség kizárva?
Adtam nekik egy hete beöntözéssel és levéltrágyázással keserűsót.
 


  2019.07.13. 12:23  Hozzászólás  Válasz firpolino (3801) hsz.-re     Olvasás  
  •   3802   


 
Magnéziumhiánynak gondolom.
 


  2019.07.13. 10:02  Hozzászólás
  •   3801   


 
Már megint bajban vagyok a paradicsomokkal. Egy hete még semmi bajuk nem volt, erre ezen a hétvégén néhány fajtánál ez a látvány fogadott. Vajon milyen betegség lehet ez?


D9BA60C1-8E35-406A-A7DB-3F5A9BCBD639.jpeg
------------------------
Megtekintve 1277 alkalommal.

Megosztás készítés
C7332BFE-BF7C-4866-A39C-5170CBA7E9D4.jpeg
------------------------
Megtekintve 1277 alkalommal.

Megosztás készítés
DA4C8B09-DCF6-4C7E-A7B5-DAB6C0125719.jpeg
------------------------
Megtekintve 1277 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.07.07. 19:42  Hozzászólás  Válasz Ragadozo (3799) hsz.-re     Olvasás  
  •   3800   
Avatar

 
Én ebben nem hiszek. Ha valós lenne, akkor nem ez az egyetlen fotó járná be a netet már évek óta.
 


  2019.07.06. 11:24  Hozzászólás
  •   3799   
Avatar

 
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2019.07.02. 15:48  Hozzászólás  Válasz Garamond (3797) hsz.-re     Olvasás  
  •   3798   


 
Jogos. Köszönöm, hogy rávilágítottál erre a dologra. Őszintén szólva nem gondoltam erre, nekem a keserűsó eddig a gazdaboltos, 16 %-os cuccot jelentette.
Egyéb területeken természetesen én se vagyok a magam ellensége, ha lehet, igyekszem spórolni (az elmúlt évek néhány növényvédelemmel kapcsolatos itteni és indexes
hozzászólásomat olvasva láthatod, hogy mennyire így van ;) ).
Kicsit átnéztem ezt a témát és látom, jelentős különbségek vannak a fajlagos hatóanyag árral kapcsolatban. Azt hiszem, ezután a tiszta keserűsót igyekszem majd beszerezni. ;) :wave: :udvozlet:
 


  2019.07.02. 14:54  Hozzászólás  Válasz Jani71 (3796) hsz.-re     Olvasás  
  •   3797   


 
Nem mindig, ennek elsősorban azaz oka, hogy az agráriumon kívül máshol is használják. (pl. e.ü., kozmetika.) Ennek az anyagnak adagolási, felhasználási kérdése nagymértékben hasonlít a konyhasóra. Éveken át görög sót használtunk a családban, elfogyott és nemrég német sót vettünk. Eredmény: eleinte több dolgot elsóztunk, mert jelentősen magasabb a NaCl tartalma egységnyi mennyiségnél. Remélem ez a hasonlat meggyőzött, a témát több érv hiányában lezártam. Köszönöm a hozzászólást, hogy napi példán vett hasonlattal is érvelhettem.
Az előnézet megtekintése után jutott eszembe, hogyha valaki növényvédőszeres boltban vesz keserűsót, természetesen nem tévedhet nagyot az adagolással. De én maradok a 100 gr hashajtónál és készítek nagyon sok hasonló arányú, oldatot fillérekért. Én nyugdíjas vagyok, feleslegesen nem dobok ki pénzt ablakon. Az internet arra is jó, hogy nem kell vegyészmérnöknek lenni ezekhez a felismerésekhez, ráadásul nem ez az egyetlen ilyen lehetőség...
Csak szeretetből illetve karitatív célból támogatok anyagilag bárkit.
 


  2019.07.02. 11:22  Hozzászólás  Válasz Garamond (3795) hsz.-re     Olvasás  
  •   3796   


 
A csomagolásra nincs ráírva minden esetben az adagolás? ;)
 


ElőzőKövetkező

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Ahrefs [Bot] Mozilla/5.0 (compatible; AhrefsBot/6.1; +http://ahrefs.com/robot/) valamint 1 vendég