Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Gyümölcsfák Terra Lotto Jackpot:
1500 terra    
Háztáji veteményes, növényei, örömei és bánatai, a gyümölcsös témái, valamint a kertben termesztett vadnövények jönnek ide. NE tessék ide írni módszerekről, pl. gyümölcsfák oltásáról.
  Tegnap, 12:19  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (1251) hsz.-re     Olvasás  
 •   1252   
Avatar

 
Kérjél hajtást a "patikus" fájáról és oltsde be. ;)
 


  Tegnap, 07:55  Hozzászólás  Válasz Imre (1250) hsz.-re     Olvasás  
 •   1251   
Avatar

 
Koszonom a valaszt. Igen oltott, meghoza korona magassagban, ugy 2 m-re a foldtol.

Kozben angol nyelven talaltam par erdekesseget:

"Mulberries can be monoecious, meaning that male and female flowers are found on different trees, or dioecious, with both male and female on the same tree. They will also sometimes change from one to the other when stressed. This is the reason a fruitless mulberry (male) may suddenly begin producing fruit after heavy pruning."

"For landscaping, a fruitless mulberry was developed from a clone for use in the production of silk in the U.S. The industry never materialized, but the mulberry variety is now used as an ornamental tree where shade is desired without the fruit."

Ez nagyjabol azt jelenti, hogy a feher szeder lehet egylaki es lehet ketlaki is. Stressz hatasara -pl drasztikus metszes- az addig ketlaki noveny egylakiva is valhat es teremni kezd. Ezenkivul vannak olyan valtozatok amik nem hoznak gyumolcsot, parkepitesnel ultetik oket es egy olyan klontol szarmaznak amit selyemhernyo tenyesztesre hasznaltak, ahol a gyumolcshozas nemkivanatos volt.

Igy aztan arra jottem ra, hogy tovabbra is barmi oka lehet, hogy nem terem :).
 


  Tegnap, 07:03  Hozzászólás  Válasz Z.Szilárd (1249) hsz.-re     Olvasás  
 •   1250   


 
Tőlem 200 m-re a patikusunknak az utcára van ültetve egy eperfa. Kb. 2,5 m. magas és igen nagyszemű fekete eper van rajta. A fa nagyságához képest rengeteg termése van, feketéllik a fa érés időben. De már több éve terem neki. Nem tudom mi lehet a tieddel. Biztos, hogy oltva van? Mert az Ő fája oltott. Ha nem oltott fa, jóval később kezd el teremni.
 


  2018.04.21. 14:22  Hozzászólás
 •   1249   
Avatar

 
Eperfa -Morus (Szederfa) ugyben lenne szuksegem jotanacsra.

Van egy fam melyet 2006 korul mar koros fakent vettem, nagy gyokerlabdaval erkezett. Elvileg Morus nigra azaz feketes eper (nalunk Somogyban, szeder igy inkabb ezt a szot hasznalom). Miutan azt olvastam, hogy a valojaban a legtobb Nigranak tartott is valojaban Alba, azaz feher, mert azok kozott is elofordul sotetebb termesu igy ez kerdeses, hogy mi.

Ez a fa immaron tobb mint 15 eves, de meg sosem termett. Viragot latok rajta rendszeres, de termest sosem. Hatalmas levelei vannak, foleg a foldhoz kozel esok nagyok. A kornyeken sok helyen vannak termo nagy fak, tobbek kozott a tolem 300 m-re levo regi postakocsi ut mellett szabalyos tavolsagokra, de van egy termo fa 40 meterre is. A postakocsi ut mellett van egy olyan aminek szinten eleg nagy levelei vannak, mas a habitusa, van vagy 150 eves, azt sem lattam meg teremni sosem. A ritkasabb, kisebb levelueken igen sok gyumolcs szokott lenni.
Arra gondoltam beporzasi problema lehet -bar ott egy nagy fa 40 m-re- ezert ultettem egy masikat kozelebb a meglevo famhoz. Ezt Kovacs Gyulatol hoztam, ez biztosan Alba. Most 4 eves fa, remenykedem hatha iden mutat valamit.
Mi az ordogtol nem terem a nagy fam? Van olyan esetleg ami nem hoz termest, levele miatt szelektaltak es diszfa?
Azon gondolkodom mar, hogy kivagom, de sajnalom mert szep nagy fa. A majdani tyukudvarba utettem, hogy arnyekoljon es potyogo termeset hasznositsak a baromfik. Mi a meglatasotok, mi okozhatja a termeketlenseget?


szederlevel.JPG
Eme szederfa (eperfa) levele.
Megtekintve 110 alkalommal.

szederfa.JPG
Az a bizonyos szederfa (eperfa)
Megtekintve 110 alkalommal.

 


  2018.04.13. 19:17  Hozzászólás
 •   1248   
Avatar

 
Két, kb 20 éves fám törzse látványosan eltért a függőlegestől, ezért hévérrel apránként visszasegítettem őket derékszögbe, ezután pedig mindkettőt kitámasztottam (szerencsére - persze csak ebből a szempontból nézve - jó nedves volt a talajom, némi belvízzel megspékelve). Kérdésem: mikor vehetem el a kitámasztást? (pici visszaút engedélyezve van nekik, de csak egy pici)
 


  2017.11.30. 19:48  Hozzászólás  Válasz dula (1246) hsz.-re     Olvasás  
 •   1247   


 
Ha nem lenne annyi mandula a környékeden, akkor azt mondanám, hogy nincs porzója (a klasszik mandula önmeddő, ha jól tudom).
Így viszont már csak a talajra, illetve a tápanyag ellátottságra tudok gondolni. Esetleg megpróbálnám tápozni.
Alapvetően Wuxal + Magnéziummal indítanék, aztán meglátnám. A termékenyülés elősegítésére a bór tartalomra figyelnék, akár direktbe is nyomnám.
A fa ültetésekor pedig készlettrágyázás minél nagyobb felületen, később talajtakarással némi istállótrágya, valódi vagy pellet.
Mindent annak fényében csinálnék, ahogy a fa mutatja a tüneteket. :!:
Még annyit, hogy ha legalább két fát ültetnék, akkor az eddig leírtak mellett direkt úgy válogatnám, hogy egymást porozzák (függetlenül a környezettől)!
 


  2017.11.30. 11:43  Hozzászólás
 •   1246   


 
Van még egy olyan gondom,hogy nem tudom érdemes-e mandulát ültetnem.
A településen ahol a telkünk van beérik. Vannak szép,nagy, idős fák is.
Nálunk a telek meg valamiért nincs termése és némelyik alig nő.Nem látom,hogy a fa alatt lenne ami lehullik pedig sokat virágzik némelyik,mások nem.
Gondoltam a jövő fája éesz nálam,mert bírni fogja a meleget meg még a szárazságot is jobban, mint a többi.

Lehet,hogy nem jó a mandulának a föld?

Elvileg a szelídgesztenye is jól éri magát felénk. Egyszer azt olvasni,hogy a savanyúbb földet szereti máskor meg azt,hogy inkább a káliumtartalom a fontos neki nem a savanyú talaj.
Úgy vettük észre,hogy a mi telkünkön kevésbé érzi jól magát a gesztenye noha régen volt két nagy fa rajta.
Van a szomszédban és környéken olyan telek ahol nő a gesztenye, de olyan is ahol a mandula is.
Honnan tudjam,hogy melyiket érdemes ültetni?
 


  2017.11.30. 11:34  Hozzászólás
 •   1245   


 
Megint tanultam tőletek.
Nálam bizony hozzáér a széna a törzséhez. Mondjuk tavaly is így volt és nem lett baj,de akkor ha kicsit szárad és nem lesz vagy elolvad a hó akkor majd megoldom.
Esetleg ráér tavaszig?
 


  2017.11.29. 20:23  Hozzászólás  Válasz dula (1240) hsz.-re     Olvasás  
 •   1244   
Avatar

 
Ez attól függ, mennyi csapadék éri. Kánikulában nem kell hozzányúlni, mert nem penészesedik meg, de ha sok eső éri, akkor jót tesz neki az átforgatás. Az se mindegy milyen szénával takarsz. A fűnyíróval vágott fű szénája csak vékony takarást enged. A kézikaszával kaszált magas fű szénája, sokkal magasabb takarásnál se rothad meg, mert nem tömörödik olyan könnyen le. Szóval erre nincs recept, aki együtt él a kerttel, az naponta látja miként kell cselekednie.Ezek a problémák szalmatakarásnál nem jelentkeznek.Azon könnyebben átszalad a víz. Ahogy Alex írta, én is hagyok kb. 5 cm távolságot a fák törzsétől, ez gombabetegségek és rovarkártevők miatt is indokolt.
 


  2017.11.29. 20:11  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (1241) hsz.-re     Olvasás  
 •   1243   
Avatar

 
Próbáld ki. Hosszabb távon jól jársz vele. Ígérd meg neki, hogy néha ránézel a földjére, talán beszámítja az árba.
 


  2017.11.29. 13:09  Hozzászólás  Válasz dula (1240) hsz.-re     Olvasás  
 •   1242   


 
A gyümölcsfák alatti rész szénával, szalmával vagy akármilyen szerves eredetű takaróval való takarásnál, arra kell vigyázni, hogy a takaró ne érjen a fa törzséhez. Általában egy 10-15 cm-es körben szabadon kell hagyni a törzset. Ellenkező esetben a törzs elgombásodhat és a kéreg károsodhat. Nem minden esetben, de erre azért ügyelni kell.
 


  2017.11.29. 12:57  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (1238) hsz.-re     Olvasás  
 •   1241   
Avatar

 
Nekem nem kel guritgatni :)...mindkét oldalamon gabona lesz jövőre , megbeszélem a sráccal, hogy / ártól függően / pár kész bálát rakjon le a megyére , onnan meg már széthordom.
 


  2017.11.29. 11:57  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (1239) hsz.-re     Olvasás  
 •   1240   


 
Köszönöm a kiigazítás. Most megint tanultam valamit, kérdés meddig marad meg.
Szóval rothadás.
Akkor a komposztálódás lényegében korhadás.
Szénát használok és nem szalmát.
Az alja ennek is levegőtlen lehetett szerintem. Összeállt,alig bomlott le.De nagy kazal volt.
Viszont nem éreztem,hogy büdös lenne.
Amit tavaly ősszel a fák töve köré raktam annak a nagy rész mostanra lebomlott.Rendszeresen locsoltam.

Azt mondod,hogy időnként forgassam meg amit a csemeték köré halmoztam?
 


  2017.11.28. 20:31  Hozzászólás  Válasz dula (1237) hsz.-re     Olvasás  
 •   1239   
Avatar

 
Összekevered a rothadást a korhadással. A rothadás (a te szavaddal élve rohadás) oxigén nélküli környezetben zajlik. Ez káros. Míg a korhadás oxigén jelenlétében megy végbe. Ez a jó a kert számára, mert itt oxigén kedvelő mikroorganizmusok szaporodnak fel. Már pedig az egészséges élet alapja az oxigén.
A rohadó szerves anyag büdös, míg a korhadó először szagtalan, majd a korhadás előrehaladtával földszagú, de soha se büdös. Egy alkalommal az összerakott komposzthalmom egész hetes esőben részesült. A víz kiszorította a levegőt a halomból és beindult a rothadás, olyan büdös lett, hogy a szaga lejött a dombomról a lakóházamba. Át kellett villával forgatnom. Ezzel átjárta a levegő, utána nem volt vele gondom. A rothadás megszűnt, ezzel együtt beindult a korhadási folyamat, ami a komposztálódás alapja.
 


  2017.11.28. 19:58  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (1234) hsz.-re     Olvasás  
 •   1238   
Avatar

 
Jó lehet a szalmatakarás, főleg úgy, hogy Íván lótrágyás szalmát használ. Nekem se lovam, se szalmám nincs. Ráadásul a házam telke 5 emelet magasan van az úthoz képest. Oda nem tudnék felgurítani szalmabálákat. Ezért én a szalmán kívül mindennel takarok, ami szerves anyag létezik a kertben, vagy a szomszédban. Mivel egyik szomszédom se műveli a kertjét, így szinte korlátlanul áll rendelkezésemre fűkaszálék, fahulladék. A szerves anyag korlátlan, csak az időm véges. Annyi telik az időmből, hogy a zöldséges részt állandóan takarom. A gyümölcsös részt úgy fánként 4-5 évente. Viszont akkor vastag rétegben.
 


  2017.11.28. 13:37  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (1232) hsz.-re     Olvasás  
 •   1237   


 
Nem akarom folyamatosan takarni,mert akkor a gyökerei nem mennek se mélyre se olyan messzire.
Addig lesz takarva amíg ez az adag el nem rohad és komposztálódik a tövükben.
 


  2017.11.28. 13:36  Hozzászólás  Válasz Alibá (1231) hsz.-re     Olvasás  
 •   1236   


 
Mi jó a pockok ellen? :-)
 


  2017.11.27. 21:10  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (1233) hsz.-re     Olvasás  
 •   1235   
Avatar

 
Tavaszig majd csak juttatok valahogy neked Florina oltóvesszőt :)
 


  2017.11.27. 21:09  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (1232) hsz.-re     Olvasás  
 •   1234   
Avatar

 
Ennek a felhasználására nekem is nagyobb az esélyem. A környékemen általában termesztenek gabonát , nem kell aprítani , csak ráhordani a sorokra..igaz pénzbe kerül , de nem olyan elvetemült összeget szoktak kérni 1-1 körbáláért.
 


  2017.11.27. 19:52  Hozzászólás  Válasz firpolino (1226) hsz.-re     Olvasás  
 •   1233   
Avatar

 
Dunakanyarban hol? Mert nekem Nagymaroson van birtokom.
Nekem is régi vágyam egy Florina. Ha sikerül szereznem oltógallyat, jövőre oltok egyet.
 


  2017.11.27. 19:41  Hozzászólás  Válasz dula (1230) hsz.-re     Olvasás  
 •   1232   
Avatar

 
Természetközeli élőhelyen a pocok nem él meg a szalmatakarás alatt, mert a siklók is szeretnek a takaró alá bújni, amit a pocok nem tud elviselni. A Szalmatakarásnak sok előnye van. Legfontosabb, hogy védi és táplálja a talajban élő mikroorganizmusokat, gyarapítja a humuszt, megszünteti az időjárás szélsőséges hatásait.Segít a vízháztartás szabályozásában.stb. Hátránya annyi, hogy munkával jár a beszerzése, a használata. Nézd meg Íván kertjét. Gyakorlatban bemutatja és tudományosan is elmagyarázza az általa kidolgozott szalmás módszert.:
 


  2017.11.27. 16:33  Hozzászólás  Válasz dula (1230) hsz.-re     Olvasás  
 •   1231   
Avatar

 
Ha nem piszkálod, akkor jó a talajnak :) és a pockoknak. :o
 


  2017.11.27. 12:35  Hozzászólás
 •   1230   


 
Milyen negatív és pozitív hozadék lesz annak,hogy a 1-2-3 éves csemetéimet egy kisebb szénakazallal vettem körül?
Kb 1 méter átmérő és 20-30 cm magasan halmoztam fel.
 


  2017.11.05. 21:39  Hozzászólás  Válasz dula (1227) hsz.-re     Olvasás  
 •   1229   


 
dula, egyszerre sokat kérdezel, de amire tudok, próbálok válaszolni.
Az ültetési mélység sokféle hatással lehet egy fára. A legszembetűnőbb, leggyorsabban észlelhető, ha túl mélyre ültetjük a fát, hogy a gyökérzet szenved, a fa vagy elpusztul, vagy sínylődik. Az elpusztulás oka a levegőtlenség és tápanyagfelvétel korlátozottsága lehet, a sínylődés oka pedig hogy a túl mélyre került gyökérzet oxigén és tápanyagfelvételi hibák miatt pusztul, és a fa próbál "normál" mélységben új gyökérzetet kialakítani. Évekig lehet ez a lassú növekedés oka.
Meggyre cseresznye esetében sokszor az oltás körül megvastagszik, mert a cseresznye erősebb fejlődésű, és a meggy alany nem bírja fejlődés és tápanyag ellátás tekintetében hibátlanul. Van amikor leválik az oltás,mert ellátási zavarok keletkeznek.Ha meg akarod menteni, nem kellene engedni nagyra nőni a cseresznye nemest, hogy bírja el a meggy alany. A sajmeggy alanyon ez nem tapasztalható úgy, mint a meggymagonc alanyon, azaz a sajmeggy együtt vastagszik és fejlődik a cseresznye nemessel. Remélem tudtam segíteni.
 


  2017.11.05. 20:45  Hozzászólás
 •   1228   


 
Arról nem is beszélve,hogy a rajta lévő még zöld leveleket levágta róla.
Valaki egyszer azt mondta nekem,hogy így nem párologtat ami jó,hiszen a gyökereinek egy jelentős részét levesztett.
Ilyen időben elkaphatnak valamiféle fertőzést a fák azon is sebhelyen? A levélnyélcsonkon? :-) Nagyon kezdő kérdés?
 


  2017.11.05. 18:16  Hozzászólás
 •   1227   


 
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy az ültetési mélység milyen hatással van a fára?
Baj vagy sem ha mélyebbre kerül? Lehet pl a lassú növekedésnek az oka?
Oltottam meggyre cseresznyét meg almát almára.
Előbbit kb 30 cenitvel tettem mélyebbre utóbbit kb 15-20. Okozhat ez még a későbbikeben gondot?
Annyira görbe volt a meggy meg hát a cseresznye rávastagszik majd , az almánál meg egyszerűen nem figyeltem.
A meggymagonc mennyivel rosszabb alany, mint a sajmeggy?
 


  2017.11.01. 17:26  Hozzászólás  Válasz Tintus (1224) hsz.-re     Olvasás  
 •   1226   


 
Ha csak az alma íze számít, nálam a Jonatán a nyerő. Van Sampion almám is, az is nagyon finom, viszont érdemes hosszabb ideig a fán hagyni, hogy minél zamatosabb legyen. Nálam (Dunakanyar) csak október elején volt a szüret.
Florina almám sajnos nincs, de azt is szívesen ültetnék, ha tényleg finom. Természetesen tudom, hogy ízlésekről nem vitatkozunk, de nekem például az édesebb fajták - például Golden - annyira nem jönnek be.
 


  2017.11.01. 12:53  Hozzászólás  Válasz Tintus (1224) hsz.-re     Olvasás  
 •   1225   
Avatar

 
Nekem idén termett először. Remélem, hogy jobb lesz mert az első termés elég ízetlenre sikeredett.
 


  2017.11.01. 11:49  Hozzászólás
 •   1224   


 
Szeretném a figyelmeteket felhívni egy nagyon jó fajta almára,: FLORINA . Nagyon finom édes és savanyú is kellően egyben, nem sérülékeny a héja, Nagyon szépen terem és elég nagy -piacos gyümölcsöket a 10-es rekeszben két sor magas nemigen fér el....., október 5-10 körül érdemes szüretelni legalábbis itt Kaposvár mellett most így érett be. Az interneten is találtok anyagot.
 


  2017.10.30. 16:06  Hozzászólás  Válasz dula (1222) hsz.-re     Olvasás  
 •   1223   
Avatar

 
A kérdésedre sajnos nem tudom a választ, nem ismerem a mecseki tájfajtákat.

Ennek ellenére szerintem almából megérheti tájfajtákat ültetni. Szerintem bármelyiket választhatod, nincs ennyire termőhelyhez kötve, inkább azt gondold meg, hogy mire akarod használni?

Itt olvashatsz róluk részletesen:

Tündérkertek

Ezt biztosan ismered már:

Ormánsági tájfajták
 


  2017.10.30. 15:43  Hozzászólás
 •   1222   


 
Meg tudná valaki mondani,hogy melyek-ha vannak- a Mecsek hagyományos gyümölcstájfajtái ?

Ahogy olvasgatok a tájfajtákról a Pamuk almát leszámítva mindegyik máshonnan származik.
Ha tájfajtát szeretnék ültetni akkor miket lenne érdemes beszereznem?
Húsvéti rozmaringot meg tömegfajták amik "mindenhol jól érzik" magukat?
Inkább ne tájfajtában gondolkodjak?
 


  2017.10.09. 16:06  Hozzászólás
 •   1221   


 
Melyik gyümölcsfáink a legigénytelenebbek?
Fel lehet állítani egy sorrendet az "igénytelentől" az igényesig?
Akár külön a talajra külön a betegséknek való ellenállóságra.

Meggyre szokták mondani,hogy az egyik legigénytelenebb gyümölcsünk.
A cseresznyére mondják ezt is azt is.
Olvastam olyat,hogy a kajszi ajánlott kezdőknek,mert igénytelen.
Az almát mindenhol kényesnek tartják,de egy cikk szerint(nem találom) az alma a legtöbb gyümölcsünkhöz képest egész jó termést ad még szárazság esetén is.
A körtét mindenhol igényesebbnek írják, mint az almát ehhez képest a a vadkörtét, mint alany az egekbe dicsérik,hogy köves száraz talajon is megél.
 


  2017.10.04. 15:23  Hozzászólás
 •   1220   


 
Nem találtam olyan topikot ami a műtrágya használatával foglalkozna így ide írok.

Mennyi és milyen műtrágyát érdemes ültetéskor a fa alá rakni?
Volt még otthon egy kis 15% NPK , abból azért szórtam a gödör aljára.Tudom a Nitrogén már nem lesz ott mire odaér a gyökér.
Érdemes még ezen felül vgy helyette PK-t szórni a gödörbe?
2, Vagy ültetsékor még egy kicsit a gyökerek közelébe?
3, Tápkkocka/tabletta mehet még vagy helyette? Tartalamaz 20% N, van benne még P,K,vas,cin,magnézium meg egyéb. Érdemes ebből pár darabot a fák alá tenni?
Ha már szórtam ki NPK-akkor a többi már nem kell?
 


  2017.05.11. 15:58  Hozzászólás
 •   1219   


 
Van egy másik almafám otthon, ami nő mint a bajnok csak virágozni nem akar. Úgy kaptuk és bizonytalan,hogy mi lehet. Lehet Granny Smith vagy Golden vagy Banán .
 


  2017.04.11. 13:43  Hozzászólás  Válasz csehrigo (1217) hsz.-re     Olvasás  
 •   1218   


 
Még két dolog eszembe jutott. Valami élősködő a gyökérzónában, esetleg a lombozaton.
A gyökerek vidékét kevésbé tudod ellenőrizni, de a levéllel kapcsolatban már jobban tudhatod a tutit. Vannak rendes méretű levelek? Nem lehet atka pl.?
Hiánybetegségre utaló egyéb tünetek? Gomba?
Ha egyáltalán semmi, akkor részemről maradnék annál a verziónál, hogy tápanyag borulás van, vagy valami miatt a fád nem érzi jól magát
(mész, pH, vízháztartás, LEVEGŐ!!!, stb., stb.).
Legalább egynél isten bizony megpróbálkoznék az istállótrágyával (pellettált is mehet, sőt!, de még talán annál is jobb lehet a baromfi trágya eredetiben vagy pelletként, de az eredetivel vigyázz, nem kell sok!), aztán betakarnám a talajt alatta és nyugton hagynám. Műtrágyát max. a lombra tudok elképzelni, de azt is csak finoman, kicsinyenként. Wuxal, fél adagban. Volldünger most nem játszik. Ha csak olyanod van, és szeretnél lombtrágyázni, akkor inkább vegyél Wuxalt
(bár a Volldüngernek van folyékony változata, láttam muskátlinál a hatását, nem mondom, hogy nem volt jó, de a Wuxalt jobbnak tartom - tegyél hozzá 1 % keserűsót!)
Még egy mondat, mert a legfőbb gondolatokat már leírták előttem, amelyek ilyen esetben általában elsőre az ember eszébe jutnak. Bár érintették már ezt is, de én is megemlítem, mert jómagam homoktalajon gyümölcsészkedem és kipróbáltam, sőt láttam a következményét is néhány év múlva, amikor a következő gödröt ástam: KÉSZLETTRÁGYÁZÁS!!! Én már csak így tudom elképzelni a fák és szőlő ültetését! Csodákra képes, ha az ember nem rontja el.
AZ ÉLET ÉL ÉS ÉLNI AKAR! Csak néha nem ideálisak a körülmények... :(
 


  2017.04.11. 13:19  Hozzászólás  Válasz andras (1215) hsz.-re     Olvasás  
 •   1217   


 
Azért túlzásba sem viszem :-)
Egyszerűen zavaró,hogy vannak akik azt a keveset sem csinálják, mint én és jobban nőnek a fáik. A termésről most nincs szó.
 


  2017.04.11. 13:18  Hozzászólás  Válasz Vebber (1214) hsz.-re     Olvasás  
 •   1216   


 
Anno voltak körtefák és termett is.Beérett a szilva meggy,dió,birs.
Olyan rossz sem lehet.
Talán kissé kötött ha kiszárad.
 


  2017.04.10. 21:21  Hozzászólás  Válasz csehrigo (1213) hsz.-re     Olvasás  
 •   1215   
Avatar

 
csehrigo írta:Miééééééérrrrrttt! áhh.... sose lesz termésem nem ,hogy az árnyékába üljek. Vannak akikhez képest én többet csinálok még sincs annyi eredményem.


Lehet, hogy ez a "többet csinálok" a baj.
Én is úgy betrágyáztam, hogy a gyökereit mind megégette, két évig kínlódott amíg jól elindult.

Ne aggódj, majd lesz árnyék is, csak tűretem. :thumbup:
 


  2017.04.10. 17:36  Hozzászólás  Válasz csehrigo (1213) hsz.-re     Olvasás  
 •   1214   
Avatar

 
Elképzelhető, mégsem olyan az a talaj mint gondolod. A fűhöz viszonyítani nem igazán jó. Nálunk homokon is szép a fű, sőt a csalán is, pedig utóbbi állítólag csak jó talajban virít. Ezek ellenére a termőképessége sz@r, sok minden csak talajcsre, és ezzel rengeteg munka miatt olyan amilyennek lenni kell.
 


  2017.04.10. 12:35  Hozzászólás
 •   1213   


 
Sziasztok
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok,hogy vajon miért nem nőnek a fáim.Legalábbis a többség és főleg azok amiket én oltottam.
Látom még gyümölcsfákat amik nincsenek körültányérozva,ahol kevesebbet locsolnak. Ugyan olyan földben vannak.Barna erdőtalaj.Az erdő szélén a telek.
Kapnak napot. A fű elég változatos,tuti van ami nitrogént köt a gyökerén.
A mandulával nincs gond a többi lassan nő. Nem értem más mit csinál,hogy nagyobbak a fái.
Ennyit számítana,hogy nálam kisebb nagyobb mértékben köves a talaj?
Látom más kajszi,alma és körtefáját.Az udvarban az egyik alma ami szabad gyökeres volt nő(mondjuk virág nincs rajta míg más hasonló méretűn van),a tőle pár méterre álló konténeres vérkörte meg alig.
Nem akarom elhinni,hogy a tányérozáson múlana. Ha a régi fák teremnek akkor az újaknak is jó lehet a föld meg a humusztartalom meg stb.
Nézem a képeke,hogy kinél mekkora a 4-5 éves fa és nálam meg a töredéke.
Volt ami az első éveben még pétisót vagy NPK-t is kapott. Más nem ad neki és jobban nőnek a fái. Most már kezd zavarni,hogy az-5 éves körtefám tizede más 5 éves körtéjének. Virágzás,ugyan már....
Látom,hogy vannak akik nem gondozzák azon kívül, hogy locsolják és szép fáik vannak. Én is locsolom és alig nőnek.

Miééééééérrrrrttt! áhh.... sose lesz termésem nem ,hogy az árnyékába üljek. Vannak akikhez képest én többet csinálok még sincs annyi eredményem.
 


  2016.11.23. 15:54  Hozzászólás
 •   1212   


 
A Mexikói galagonyát ismeri valaki? Érdemes lehet beszerezni?
Van valakinek valamilyen tapasztalata vele? Mekkora termése?
 


  2016.11.22. 10:59  Hozzászólás  Válasz csehrigo (1209) hsz.-re     Olvasás  
 •   1211   


 
Én 3 hónapja ültettem egy konténerest, eddig az derült ki róla, hogy nő, mint akit húznak és egyedül már csak rajta vannak levelek (az összes!) a gyümölcsfáim közül... :)
 


  2016.11.21. 11:10  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1207) hsz.-re     Olvasás  
 •   1210   


 
Van még egy kevés NPK-m. A granulátumokat érdemes lehet belekeverni az ültető gödörbe vagy az az aljára tenni egy kicsit? Csak mert a foszfor ha jól tudom lassan vándorol a talajban és talán jobb ha rögtön mélyebben oldódik.
Vagy érdemesebb ha a tetejére szórok egy keveset és a téli csapadék majd beviszi?
 


  2016.11.21. 10:38  Hozzászólás
 •   1209   


 
A cserikajszit ismeri valaki? Érdemes ültetni?
 


  2016.11.21. 10:37  Hozzászólás  Válasz Jani71 (1207) hsz.-re     Olvasás  
 •   1208   


 
Idén keveset kellett locsolnom. Nem bántam :-)
Régebben is voltak a telken nagy fák,szilva,körte. Fura,hogy a másiknál nincs tápanyaghiány.
Valahol azt olvastam-nem tudom igaz-e-, hogy csak a nitrogént adni azért nem jó a fáknak,mert attól csak a zöld rész,a föld fölötti rész nő én nem lesz a korona mérete arányban a gyökérzettel. Következésképpen gyakrabban kell locsolni,mert a nagyobb koronát a kisebb gyökérzet nem tudja ellátni.
Ez igaz?
Ha NPK-t kapnak? Bár bevallom nem szívesen műtrágyáznék,mert mégis csak mű meg nem értek az adagoláshoz. Szerintem volt olyan saját magam oltott csemete amit kiégettem vele.
A foszfor segíti a gyökérnövekedést. Nem lehet,hogy abból kellene több? Vagy abból is.
Akkora gödröt nem áshatok a fáknak,hogy 20-30 év múlva is elég legyen nekik. :-) A gyökerek úgy is kőnek belőle és ott a barna erdőtalajvár rájuk.
Azt meg állítólag nem olyan rossz.
Füves a terület és talajtakarást jobbára csak az első éveben szoktam(ha szoktam) végezni.
 


  2016.11.17. 20:00  Hozzászólás
 •   1207   


 
Lehet, hogy alanygond is van a háttérben, de az alapján, amit leírtál, úgy vélem, leginkább tápanyag problémák vannak.
Valószínűleg kevés a fáidnak az a fekete föld, amiről beszámoltál. Plusz tápanyag is kellett volna.
Most annyit tehetsz, hogy elkezded tápozni. Gyökérről, lombról (a Liebig-hordó szellemében persze kellene ez is, meg az is, de leginkább nitrogénnel kellene
egy kicsit megbátorítani a fákat). Mindenek előtt tennék marhatrágyát, egy kis N-műtrágyát két részletben tavasztól, vagy a lombra Wuxalt
(magnézium kiegészítéssel). Ha látod értelmét és megoldható, akkor bizony még a talajtakaráson is elgondolkoznék. Jót tesz.
Úgy vélem, a hatás nem maradna el. Feltétlenül figyelj az esetleges hiánytünetekre (mindjárt tavasztól és aztán a folyamat során,
amennyiben véghez viszel valamilyen 'javítást').
Szerintem. ;)
(Szerk.: A locsolás még azt a kevés nitrogént is kimosta, ami esetleg eredetileg rendelkezésre állt. Ráadásul idén kifejezetten csapadékos időjárás volt,
az se segítette ezt az egész ügyet éppenséggel...)
 


  2016.11.17. 17:51  Hozzászólás
 •   1206   


 
Barna erőtalaj van. Van akinek a közelben van a telek( 50 méter) van akinek távolabb. Esküszöm annyit sem foglalkoznak a fákkal, mint és és jobban nőnek. Van aminek elég nagy gödröt ástam,kevertem bele fekete földet,locsoltam és alig nőtt. Van ami a kertészetből van van amelyiket én oltottam vad alanyra és vannak fák amik évek alatt tudtak 50-100 cm összehozni, vagy annyit se ! A mandula az egyetlen ami rendesen nő .
 


  2016.11.17. 15:39  Hozzászólás  Válasz csehrigo (1203) hsz.-re     Olvasás  
 •   1205   
Avatar

 
Ha kicsi a gödör, akkor előbb helyet kell csinálnia a gyökérzetnek, az is okozhat lassulást. Meg ugye az sem mindegy milyen fajta, van kifejezetten lassan növő is.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2016.11.17. 15:30  Hozzászólás  Válasz csehrigo (1203) hsz.-re     Olvasás  
 •   1204   


 
Tápanyagtartalom, alany, mennyire kötött/levegős a talaj stb.
 


  2016.11.17. 15:27  Hozzászólás
 •   1203   


 
Mitől nőnek,fejlődnek lassabban és fordulnak később termőre a fáim? Mint pl a szomszédnak.
Ugye vannak akik felszántották előtte a területet,folyamatosan locsol,trágyáz,stb.
Én nem.De vannak akik szintén nem és az ő fáik előrébb vannak, mint az enyémek.Még akkor is ha később ültette.Még úgy is ha kevesebbet foglalkozik velük.
A föld ugyan az. Nálam talán kövesebb. Befolyásolhatja ez ennyire?
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] Mozilla/5.0 (compatible; bingbot/2.0; +http://www.bing.com/bingbot.htm), Google [Bot] Mozilla/5.0 (Linux; Android 6.0.1; Nexus 5X Build/MMB29P) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/41.0.2272.96 Mobile Safari/537.36 (compatible valamint 0 vendég