Olvasatlan
     Terra-kert Fórum
    
    Öntözés Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
A talajművelésről, vegyszeres vagy biológiai védekezésről, vetésforgóról, ültetési tervekről, metszésről, szemzésről, dugványozásról, valamint a kerti szerszámokról szóló fórumrész.
  2020.03.24. 23:57  Hozzászólás
 •   320   
Avatar

terra alapító
 
Kezdtem volna egy kisebb, de utánajárósabb írással. Na az előnézet hatására kiléptetett, az írás elszállt, mert egy link volt a vágólapon...
A lényege, hogy a locsolótömlő folyómétere drágább, az összekötő idomok vagy olcsóbbak, vagy drágábbak mint a KPE elemek. Olcsóbb ha bilinccsel akarod rögzíteni, drágább ha a KPE-re hajazó körmös-menetes megoldással. Még drágább a réz, horganyzottat nem néztem.

1"-os KPE cső métere 235-330 Ft, 1" ,,T'' idom 750-1000 Ft.
Utoljára 3/4"-os csapokat, ,,T" idomokat, 16mm-es LPE csövet (100 méter), rá végdugókat vettem, mindenből vagy 10-15-t, 17 ezret fizettem ezekért, + 17.500 a 100 méter 3/4"-es KPE cső. 5000 az ibc tartályra a menetes szűkítő idom ha kell, maga a tartály 15 ezer használtan.

Ha lesz link, itt van egy, egész jó cuccokkal:
http://locsolotomlo.hupont.hu/42/tomloveg-menetes-veg-tomloosszekoto-tomlobilincs-bilincses
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.03.24. 23:07  Hozzászólás
 •   319   
Avatar

terra alapító
 
Az előző kicsit hosszú lett. Jöjjön egy laza levezető.
Vízforrás; vagy gyűjtöd, vagy van kutad:
- hordó: vagy tartály, 120 litertől a köbméteres ibc tartályig; az esővíz a legjobb a növényeknek, minél nagyobb, annál kevésbé van szükség egy kútra, mivel a csapadék eloszlása az egész évet nézve aránytalan. Lehet hogy a vizet tárolni az olcsóbb megoldás, használt 10.000 literes tartály telepítéssel együtt 300-350 ezerből kis kijöhet, ciszternáról fogalmam sincs, legális kút ennyiből nem tudom kivitelezhető-e.
- kút: ásott vagy fút; vagy patak, tó, kinek mi van, folyamatos víznyerő hely, míg ki nem szárad, el nem apad. Tároló szinte minden esetben kell hozzá. Nem minden kútra megfelelő akármilyen szivattyú, homokkal vigyázni. Elméleti szivattyú választási ceremónia; fogsz egy kölcsönkapott nagy szivattyút, leméred milyen mélyen van a vízszint, lehetőleg ínséges időkben, kitermelsz ismert mennyiségű vizet, nézed milyen gyorsan süllyed a vízszint, milyen gyorsan töltődik újra, így be tudod lőni az ideális vízhozamot. Ehhez választasz egy ideális szivattyút, ami a jelleggörbéje közepén tudja ezt a vízhozamot. Aztán megnézed az árát, és azt mondod elég a kisebb.

A lehetőségek tárháza végtelen, és itt át is adnám a szót, akár gyakorlatban, akár elméletben, írja le aki szeretné, mit hogyan oldd meg, akár forintosítva is. Napelem, elektronika, időzítő. Boltban drága, de ha értesz hozzá vagy lemásolod az internetről, kb. ugyan azokból az alkatrészekből meg is építheted házilag, mindenféle szonda létezik már, esőmérő, talajnedvességmérő, páratartalom és hőmérséklet mérő, alkonykapcsoló, kézi vagy programozott időzítők, te magad is leprogramozhatod.

Egy kis gondolatébresztő.
1, A kút melletti tartályba nyomom a vizet, onnan a gravitáció viszi a kert végéig, közben leágazások a kulcsfontosságú helyeken, csepegtető öntözés, vagy slag a gyümölcsfákhoz, amit mindig átcipelsz a következő leágazásig.
2, A szivattyú a kert közepéig nyomja a vizet, ott beleöntöm a szűrt csalánlevet, onnantól egy második szivattyú végzi a munka másik felét, mivel két különböző tulajdonságú szivattyú jobb megoldás a két feladatra.
3, Napelemes vizes kocsi, mobil szivattyúval egybeépítve. Tolom végig a kerten, és töltöm az 5-10-25 literes kis tartályokat, amikre aztán csepegtető csövet kötöttem.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.03.22. 23:37  Hozzászólás  Válasz gergerg (317) hsz.-re     Olvasás  
 •   318   
Avatar

terra alapító
 
Annyira nem akarok belemenni, egyrészt nem szeretném ha unalmas lenne, másrészt valami minimális leírás kell, ami gyakorlatias, hogy aki most kezdené, ne költsön feleslegesen tízezreket.
Pár kisebb gond van az egésszel, a locsolótömlők. Az LPE és a KPE csöveket össze lehet kötni ezekkel a módszerekkel, a slagokat már nem. Valamint a slagok kényesebbek, a gyorscsatlakozós megoldások egy idő után ereszteni kezdenek, a szivattyú simán lelövi őket.

Nézzük meg a szivattyúkat, az még hasznos lehet.
Gyakorlati szempontok szerint csoportosítva:
- hagyományos búvárszivattyú; olcsó, fúrt kútra nem ajánlott, mivel rezeg, ezáltal károsíthatja a kutat. Csodát ne várjunk tőle, lassan dolgozik.
- csőszivattyú vagy mélykútszivattyú; vékonyak, fúrt kutakba ajánlottak, megfelelő vízszállításra képesek, akár 100 méter mélyről is felpumpálják a vizet.
- szennyvízszivattyú; olcsó, nem tiszta vízbe is bátran használható, brutálisan sok vizet képes felszívni (akár 7500-12.000 litert óránként), viszont csak nagyon kis mélységből, legfeljebb 4-5 méterről.
- önfelszívó szivattyú; 10 méter szívómélység, tempós vízszállítás, kedvező ár.

Persze hogy nem ilyen egyszerű. Hagyományos értelemben véve az első kettő víz alatt üzemel, és felfelé pumpálja a vizet, míg az utolsó kettő a felszínről szívja fel, ami sokkal nehezebb feladat, ezért nem tudnak olyan mélyről vizet szállítani. Vannak átfedések, és persze a készülék ára sem mindegy, olcsó szivattyútól ne várjunk akkora csodát.

Vannak bizonyos bűvös kifejezések, és egy jelleggörbe is megtalálható a minőségibb gyártóknál.
- emelőmagasság; függőlegesen ilyen magasra képes emelni a vizet, viszont ha már egy pl. derékszögű kpe elem kerül bele, akkor az már rontja ezt az értéket, nagyon durván mondva kb. 1 méterrel
- szállítási teljesítmény; a különböző emelőmagasságokhoz tartozó vízszállítási kapacitás
Nézzünk a fenti kettőre két példát, első egy csőszivattyú, második egy önfelszívó:

Emelőmagasság: 54-5 méteren
Szállítási teljesítmény: 8-47 liter/perc

Emelőmagasság: 36-15 m
Szállítási teljesítmény: 5-50 liter/perc

Nem kell túlragozni, fordított arányosság figyelhető meg, azaz minél magasabbra akarjuk juttatni a vizet, annál kevesebb vizet képes szállítani a szivattyú egységnyi idő alatt, és sokan ebbe a hibába esnek bele. Meg abba, hogy ezt keverik a következő fogalommal. Egyébként az emelőmagasság nem csak függőleges lehet, vízszintesen is értelmezhető, tehát ha én nem függőlegesen akarom továbbítani a vizet hanem vízszintesen, pl. a kert végébe, akkor is ezeket az értékeket kell figyelembe vennem (meg mást is), csak éppen nem ilyen arányban.

- max bemerülési mélység vagy max szívómélység; na ez a lényeg, parasztosan ez foglalkozik azzal, hogy milyen mély a kút, ugyancsak a fenti két szivattyút nézzük meg;

Max bemerülési mélység: 15 méter

Max szívómélység: 9 méter

Tehát ez a fajta csőszivattyú 15 méteren tud legjobb esetben 8 litert percenként, míg a felszíni 9 méteren tud legfeljebb 5 litert, mindkettő laborban mérve.
És itt kell megnézni az említett grafikont, mi az a bűvös jelleggörbe.
Kép
Röviden. Ha 45l/perc hozamot szeretnénk, akkor 15 méter emelőmagasságnál lesz 1,5 bar nyomású a kifolyó víz, a tízes osztó egy gyakorlati szám.
Ez nekünk nem fontos annyira a kiskertben. Az lényeges lehet, hogy minden szivattyúnál meg van határozva, mi az a minimum szállított vízmennyiség, ami alatt erősen károsodik a gépezet!
Szakemberek tudják pontosan kiszámolni, megmondom őszintén el is felejtettem a gyakorlati számítást, amit az egyszerű emberek alkalmaznak. 2,5 bar nyomás legyen meg, azaz a 25 méteres emelőmagasságot kell nézni, az az ideális. A szivattyúnak a legjobb, ha a jelleggörbe közepén dolgozik, tehát ennél a típusnál 20 méter emelőmagasságnál kb. Szerencsére tudok puskázni, mert leírja az eladó, hogy -6 méteren lesz meg a 2 bar nyomásod, és így 32 litert szív fel percenként. Tehát a 6 méter mélység tartozik a 20 méter emelőmagassághoz. Legjobb esetben, de inkább csak 4-5 méter mélységben használd ezt a szivattyút, az a tuti.

Ez a felszíni szivattyú legfeljebb 9 méterről képes vizet szállítani nekünk. Figyelem, ha a kút tetejére teszed, akkor onnantól kell számolni a 9 métert! Legegyszerűbb egy legfeljebb 8 méteres kpe csövet rátenni. Na de 9! Igen, de mint írtam, a könyök elem csökkenti a szívómélységet meg az emelési magasságot, ezek a szivattyúk meg olyanok, hogy vízszintesen kell csatlakoztatni a szívócsövet.
Kiszámolja a szakember a jelleggörbéről, vagy megint puskázol, hogy -2 méteren 48 liter/perc 1,5 bar-on, meg hogy -8 méteren 20 liter/perc 2,4 bar-on. Tehát még a nyomás is fontos, ezért fontos, hogy semmiképp se használjunk egy szivattyút a teljesítménye felső határán!

Nézzünk meg egy pillanatra egy nem olyan nagy márkás szennyvízszivattyút, hogy hirdetik, és mi áll a leírásban:
,,19 900 Ft
17 900 Ft 2020.03.02. - 2020.03.31.-ig''
Kép Max. merülési mélység (m) 5
Max. szállított mennyiség liter/óra 7 500

Becsapós?Egyebek.
Ha szűkíted a nyomóoldalt, akkor csökken a szállított víz mennyisége, de nő a nyomása. Összenyomod a slagot, és máris elérsz oda, ahová amúgy nem. Tehát minél kisebb átmérőn szállítod a kert végébe a vizet, annál kevesebb jut a hordóba percenként, azaz kisebb csövön lassabban telik meg a hordó.
Fontos, hogy a szívó oldalt ne szűkítsd le! Tehát ha a szivattyú szívó oldala 1"-os, akkor csakis 1"-os csövet tegyél rá, még ha drágább, akkor is! Nyomóoldalt lehet szűkíteni. Ezért élt 20-30 évet a ruszki búvár.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.03.21. 14:48  Hozzászólás  Válasz tgwh (316) hsz.-re     Olvasás  
 •   317   
Avatar

terra alapító
 
Én ezeket mind tudom, de akkor is, TESSEN FOLYTATNI!
 


  2020.03.21. 01:58  Hozzászólás
 •   316   
Avatar

terra alapító
 
Estét.
Gyors szösszenet, mert a sör ébren tart ;)
Bemásolok egy általános kisokost, amit lehet bővíteni, egyfajta idényváró buzgóság jelleggel. Lehet bővíteni, kiegészíteni, javítani.

Alapvető gond, hogy a brittek különcködtek, ők hüvelykben (inch) számolnak, azaz coll-ban adják meg a méreteket, és ezeket több fajta szabvány szerint lehet átváltani (azért jó a szabvány, mert olyan sok van belőle). A fémcsövektől most tekintsünk el, kezdjük az alapokkal.
1" (coll) = 25,4mm = 2,54cm
Vagyis ennyire nem egyszerű. A külső méret számít szabványnak, tehát elvileg azok mindenhol azonosak. Az LPE (lágy polietilén) és a KPE (kemény PE) csövek külső átmérője van megadva általában.
Szabvány szerinti külső átmérők (vízvezeték): 20mm, 25mm, 32mm, 40mm, 50mm, 63mm, 75mm, 90mm, 110mm, 125mm, 160mm.
Átváltások: 1/4″ = 12mm, 3/8″ = 15mm, 1/2″ = 21mm, 3/4″ = 26mm, 1″ = 32mm, 5/4″ = 41mm 6/4″ = 46mm, 2” = 58mm.

Nézzünk egy példát. 25*2 kpe cső, azaz ez egy 3/4″-os cső. Külső átmérő * falvastagság, tehát a belső átmérője 21mm.
Erre szeretnék én egy könyök idomot szerelni, majd mehet tovább a cső. Logikusan ezt kétféleképpen tehetem meg:
1, egyszerűbb, ha nem menetes vagy gyorscsatlakozós megoldásban gondolkodunk, ennek külön így nincs neve
2, a cső végére egy gyorscsatlakozós könyök idom kerül

Az első esetben olyan könyök idomot keressünk, ami egyszerűen a külső átmérőt jelöli, tehát 25*25-ös kell nekünk. Ha szűkíteni akarunk, lehet 25*16-os. Vizuálisan kifejezve:
KepKepKep


A második esetben cső + gyorscsatlakozós ,,apa'' könyök idom, és ami erre rámegy, akármikor könnyen leválasztható, íme képekkel:
KepKep


Szóba kerültek a menetes idomok:
KM = külső menet
BM = belső menet
Külső menetnél nincs fojtás, belső menetnél, mivel csökken az átmérő, bizonyos fojtó hatások léphetnek fel.
Kép

Fokozni lehet, ha keverjük az eddigi kettőt, legyen ez a vége:
25*3/4"KM*25, azaz 3/4" cső + 3/4" külső menettel leágazik + 3/4" cső.
Kép
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.01.17. 21:00  Hozzászólás  Válasz peterattila (312) hsz.-re     Olvasás  
 •   315   
Avatar

terra alapító
 
Raschel háló. Ha nem ér hozzá, akkor bármi lehet ami van. Jó, fekete fém lemez azért ne ;)
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.01.17. 13:43  Hozzászólás
 •   314   


---
 
Az ecetes meleg vizet fogom használni a szalagoknál. A gerinc nekem elég hosszú, kb 20m, azt majd erős vízsugárral megküldöm :hiha: .


Ragadozo írta:Csak tipp!

Javaslom a csövek tisztításánál a hidrogén-peroxidos meleg víz, vagy ha nem tudsz szerezni, akkor az ecetes meleg víz használatát.
Érdemes áztatva mosni. Viszont ha van benne fém alkatrész, ajánlott ilyenkor azokat kivenni, és műanyag körömkefével tisztítani langyos vízben.
 


  2020.01.17. 11:35  Hozzászólás  Válasz peterattila (312) hsz.-re     Olvasás  
 •   313   
Avatar

rendszer admin
 
Csak tipp!

Javaslom a csövek tisztításánál a hidrogén-peroxidos meleg víz, vagy ha nem tudsz szerezni, akkor az ecetes meleg víz használatát.
Érdemes áztatva mosni. Viszont ha van benne fém alkatrész, ajánlott ilyenkor azokat kivenni, és műanyag körömkefével tisztítani langyos vízben.

Jól jöhet még a csőkefe használata is adott esetben. Lehet kapni különböző méretbe, asszem 10mm - 40mm-ig, vagy tán még nagyobba is.
Nekem a kerti tónál volt egy jó 10 méter hosszú asszem 1/2 colos (vagy 3/4-es) cső, ami a nagy szűrőhöz vitte a vizet a szivattyútól.
Tavasszal, mikor beindítottam a rendszert, szép átlátszó volt, késő őszre meg már olyan volt, mint egy fekete slag a lerakódásoktól.
Vettem egy fél méterrel hosszabb, 1,5 - 2 mm vastag tömör (nem sodrott) villanyvezetéket, kézzel kiegyengettem egyenesre, aztán bedugtam a csőbe.
Amikor átért, a végén vagy 10 cm-t leblankoltam, félig (cca. 5 cm) átdugtam a csőtisztító végén lévő karikán, visszahajtottam, majd rásodortam a vezetékre.
A csőtisztító végén lévő karikát meg lapos fogóval annyira összenyomtam, hogy elférjen kényelmesen a csőben.
Aztán csak áthúztam az egészet a csövön, majd a kerti csapra téve jól átöblítettem nagyobb nyomáson (nem kell teljesen kinyitni a csapot! :) ).
Ezt az áthúzást akár többször is megismételheted, öblítéskor látszik a vízen, hogy mi jön még ki. Ha már tiszta, akkor már jó.
Nekem már az első húzásra látszódott, hogy milyen lehetett a cső újonnan ... :)
Talán még ez a legegyszerűbb, leggyorsabb, és legolcsóbb megoldás.

tisztitocsokefe.jpg
------------------------
Megtekintve 596 alkalommal.

Megosztás készítés
 
- A mai nap az a holnap, amin tegnap annyit aggódtál! -


  2020.01.17. 10:34  Hozzászólás  Válasz tgwh (295) hsz.-re     Olvasás  
 •   312   


---
 
Köszönöm a tippet. Mindeképpen fogom már a bejövő ágat is szűrni, hogy na a tartály alján gyűljön fel a homok. Sűrűbb szövésű textil, ruha megteszi. Ezzel kezdem majd, a az elmenő ágon meg tavasszal cserélem a szűrő betétet. Csöveket átmosom. Maga a atartály vajszínű, nincs (még) festve, ezt fessem le feketére? Nem lesz akkor az a hátránya, hogy forró lesz a víz? Bár 1m3 kútvíz nem melegszik olyan gyorsan :)
 


  2020.01.17. 00:20  Hozzászólás  Válasz tgwh (300) hsz.-re     Olvasás  
 •   311   
Avatar

terra alapító
 
Csavargatni kell, de nem nehéz, mert mindig megzsírozom és csak annyira szorítom meg, hogy éppen ne csepegjen.
 


  2020.01.16. 23:12  Hozzászólás  Válasz tgwh (308) hsz.-re     Olvasás  
 •   310   
Avatar

---
 
Vadakat még nem . Igazából ellenörző funkciója volt eddig. Nem azzal de másikkal fogtam már tolvajt. Feljelentés és bírság lett a vége.
 


  2020.01.16. 23:10  Hozzászólás  Válasz tgwh (308) hsz.-re     Olvasás  
 •   309   
Avatar

---
 
De lehet még Bestway medence vízforgató is szóba jön mert abban kapásból szűrő is van.Esővizet úgyis szűrni kell.
 


  2020.01.16. 23:04  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (307) hsz.-re     Olvasás  
 •   308   
Avatar

terra alapító
 
Akkor okosabb vagy nálam. 10 méter magasra teszed a tartályt, lehet még akkor sem nyit ki a mágnesszelep, aminek elvileg ki kéne akkora nyomáson nyitnia.
És miféle vadakat vett fel? :alvaka:
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.01.16. 22:57  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (306) hsz.-re     Olvasás  
 •   307   
Avatar

---
 
Mobiltelefonos vadkamera is van így tudom figyelni élőben. :hiha:
 


  2020.01.16. 22:53  Hozzászólás  Válasz tgwh (305) hsz.-re     Olvasás  
 •   306   
Avatar

---
 
Arduino oké az van , mobiltelefon kiegészítő arduinóhoz szintén 230v -os hálózat szintén van . Valószínű szivattyút választom . Egy távolabbi IBC tartály 1000l ( kb 25m ) felhasználásával.
 


  2020.01.16. 22:30  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (304) hsz.-re     Olvasás  
 •   305   
Avatar

terra alapító
 
Napelem, időzítő. Jobbat nem tudok. Vagyis de, ardunio, napelem, időzítő, mobilnet, és otthon az okostelefonról figyeled, megy-e...
Mechanikusan nem tudom megoldható-e. Végül is megoldható, fogaskerekek Da Vinci módra...
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.01.16. 22:26  Hozzászólás  Válasz tgwh (303) hsz.-re     Olvasás  
 •   304   
Avatar

---
 
Nekem csak annyi a gondom hogy ahol a veteményesem van nem ott lakom.Kb 2 naponta tudok ott lenni ezért kellene automatizálnom.
 


  2020.01.16. 22:11  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (301) hsz.-re     Olvasás  
 •   303   
Avatar

terra alapító
 
Régen olvastam, hogy nem jó reggel öntözni, mert felszárítja a Nap. Tavaly azt olvastam, reggel kell öntözni, mert a növény felszívja ami kell, a gomba meg nem kap elég vizet, tehát elkerülöd a betegségeket is. Most aztán el lehet dönteni, vagy egészséges a szalonna, vagy rákot kapsz tőle esete :hiha:
Én úgy gondoltam, hogy hátramegyek a kutyákkal, és megnyitom a csapot. Nem tudom mi lenne a legjobb, fák körül muszáj füvet nyírni, a zasszony meg a közhiedelem így tartja helyesnek, szóval vagy leásom a csövet, vagy slag...
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.01.16. 21:56  Hozzászólás  Válasz tgwh (300) hsz.-re     Olvasás  
 •   302   
Avatar

---
 
Én is gondoltam a kis szivattyúra nézegetem már az ebay-on.
 


  2020.01.16. 21:53  Hozzászólás  Válasz gergerg (299) hsz.-re     Olvasás  
 •   301   
Avatar

---
 
Egyenlőre nem sokat kb 30 tő paprikát . Úgy gondoltam hogy naponta egyszer pl. éjszaka öntöznék vele nyáron. Kertben szabadföldi termesztés.
 


  2020.01.16. 21:35  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (297) hsz.-re     Olvasás  
 •   300   
Avatar

terra alapító
 
Úgy tudom nem fog működni. Egy kis szivattyúval menne a dolog. Van pár ezer forintért mechanikus, erre egy kis motor kell, pl. fúrógép, mehet akár napelemről is. Innentől lehet kapcsolgatni.
Legkönnyebb talán minimális árammal lenne, 12V már elég lehet.

Alibá, úgy képzeljem el, hogy a cső vége belelóg a tartály nyílásába, és ott a szűrő? Vagy csavargatni kell mindig pucolásnál?

Nekem van egy ilyenem, vagyis egy hasonló, lehet beépítem:
Kép
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.01.16. 21:26  Hozzászólás  Válasz gergerg (298) hsz.-re     Olvasás  
 •   299   
Avatar

terra alapító
 
És milyen területet szeretnél? Mennyi kört szeretnél?
 


  2020.01.16. 21:24  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (297) hsz.-re     Olvasás  
 •   298   
Avatar

terra alapító
 
Mennyire szeretnéd automatizálni? Rendesen, vezérlővel, vagy csak hogy ne menjen örökké? Amúgy 200 liter nem sok.
 


  2020.01.16. 21:11  Hozzászólás
 •   297   
Avatar

---
 
Csepegtető öntözést szeretnék megvalósítani, csepegtetőszalaggal és kb 200l-es hordóval . A hordót emelvényre raknám ebből öntöznék amikor kiürülne újra tölteném. Eddig menne is de szeretném automatizálni ezért kellene egy mágnes szelep vagy valami amivel el tudnám zárni a víz útját így akkor öntözne amire beállítanám anélkül hogy a közelben lennék. Vajon milyen szelepet alkalmazzak ? Találtam mágnesszelepet a neten a minimális működési nyomás 0,7 bár nem tudom működne e vele. Valakinek van ötlete?
 


  2020.01.16. 18:18  Hozzászólás  Válasz peterattila (294) hsz.-re     Olvasás  
 •   296   
Avatar

terra alapító
 
Az én kutam is homokol. Ezért a kút és a tartály közötti jó nagy szűrőt (fix LPE csővel van összekötve a kettő) havonta, két hetente tisztítanom kell. Mikor piszkos a szűrő akkor nehezen jut át rajta a fény pl. Nap felé tartva, ilyenkor erős vízsugárral veretem a hálózati vízről működő kerti csapnál, míg át nem látok rajta.
 


  2020.01.16. 14:31  Hozzászólás  Válasz peterattila (294) hsz.-re     Olvasás  
 •   295   
Avatar

terra alapító
 
Üdv.
Az a baj, hogy a homok a tartály alján mindenképp leülepszik. Vászonnal meg tudod szűrni valamennyire. Vagy szénnel, mint a medence szűrőknél.
Mindenképpen felülről kellene szűrni szerintem, feltöltéskor. Árnyékolás megoldott? De ha a tartályban alakul ki valami, akkor alul is kéne szűrni.
Ha homok egyáltalán. Mi van, ha mondjuk alga vagy valami más élőlény?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2020.01.16. 10:44  Hozzászólás
 •   294   


---
 
Sziasztok, üdvözlöm a fórum tagjait. Tavaly nyár elején üzemeltem be a kertben a csepegtető öntözést. 1 köbös műanyag tartály, kb 70 cwntire kiemelve. LPE gerinc és szalagok. A tartályon csap, majd szűrő és így csatlakozik a gerincre. Az a gondom ezzel, hogy nyár vége felé már erősen rolott a csepegtetés intenzitása. A szalagok nyílásain megjelent egy szürkés-barnás réteg, illetve a szűrőt és annak betétjét is alig tudtam tisztítani már. Púder finomságú anyaggal (szerintem homok) van tele. Mit tudok ezzel kezdeni? Hogyan takarítsam ki hatékonyan a szűrőt és a szalagokat? Köszönöm, ha tudtok segíteni. A tartályt fúrott kút táplálja.
 


  2019.07.06. 12:31  Hozzászólás  Válasz silvanus (292) hsz.-re     Olvasás  
 •   293   
Avatar

terra alapító
 
Na de jó. Ugye ha tudja az ember mit keres, úgy már meg is találja :thumbup:
Ahogy néztem, nagyon pontosan be lehet állítani, ha ismered a szivattyú nyomását.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.07.05. 09:48  Hozzászólás  Válasz tgwh (291) hsz.-re     Olvasás  
 •   292   


---
 
Ezt már feltalálták, Venturi -cső a neve.
 
silvanus


  2019.07.04. 22:06  Hozzászólás
 •   291   
Avatar

terra alapító
 
Szép estét Nektek.
A Biofüzetek című sorozatban olvastam arról, hogyan lehet könnyen bioleveket adagolni az öntözővízhez. A rendszer ezen formája igényli a szivattyút.
Nem próbáltam, de elvileg kiszívja a tartályban lévő folyadékot.
Nekem egyelőre nincs szivattyúm, így lehet megfordítom a tartályt, és mondjuk egy csappal is ellátom, amivel tudom szabályozni, hogy a gravitációs öntözőrendszer mennyi vízhez adagolja a tartály tartalmát. Persze könnyebb bekapcsolni a szivattyút, és a földön lévő tartályba önteni pl. a csalánlevet, mint létrán felvinni az öntözővizes tartály fölötti kisebb tartályba.
A nagy tartály után gondoltam kötni egy kisebbet, ugyan így ,,T'' csatlakozóval, csak ugye felfelé. Lemodelleztem a szerkezetet, így látványosabb.
Kép
A lényege, mint a képen is látható, hogy a fővezeték nagyobb átmérőjű legyen, mint ami a tartályba megy. Tehetünk a végére szűrőt is. Elvileg nem is kell a nagy tartály fölé elhelyeznem, elég ha kiengedem a csőben lévő vizet, és úgy töltöm fel a kisebbik zárt tartályt.
Szerintetek? Mit gondoltok?
ui.: írtam egy hosszabbat, de közben kiléptetett a rendszer, így elveszet...
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.03.29. 22:30  Hozzászólás  Válasz tgwh (289) hsz.-re     Olvasás  
 •   290   


---
 
220m,5/4es gerinc F alakba amiből 20as csövek jönnek le soronként tudom szabályozni.Mérni nem mértem a nyomást de mindenhol egyformán jön a gombákból a víz.Fogalmam sincs mennyi a fák vízigénye,hát a hagyományosan vízkedvelők többet szárazságot jobban bírók kevesebbet kapnak.Szivattyú 10men van onnan 2,4m3/h tud,na azt osztogatom el.
 


  2019.03.29. 22:06  Hozzászólás  Válasz Darorr (288) hsz.-re     Olvasás  
 •   289   
Avatar

terra alapító
 
Másra gondoltam, bocsánat. Milyen hosszú a rendszer, a végén nem csökken drasztikusan a nyomás?

Tudni lehet, mennyi a fák vízigénye? Mennyit kellene adnom nekik, és milyen gyakran?
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.03.29. 20:07  Hozzászólás  Válasz tgwh (287) hsz.-re     Olvasás  
 •   288   


---
 
Hogy érted azt ,hogy lefojtom?
 


  2019.03.28. 23:09  Hozzászólás  Válasz Darorr (286) hsz.-re     Olvasás  
 •   287   
Avatar

terra alapító
 
Én nem is gondolkodtam szivattyúban. Nem árt neki ha lefolytod? Valami jobbat kéne kitalálnom a gravis-csapos-slagos megoldásnál.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2019.03.28. 20:03  Hozzászólás
 •   286   


---
 
Elkészült végre ,tavaly nem jött össze/nyáron lett meg a kút,3.csávónak jött össze/. Idén messze ez volt a legfontosabb,februárba megrendeltem,2 héttel ezelőtt összeraktam most már csak a gombákat kell beállítani.
20180618_190034.jpg
------------------------
Megtekintve 2686 alkalommal.

Megosztás készítés
20190320_113228.jpg
------------------------
Megtekintve 2686 alkalommal.

Megosztás készítés
20190323_170402.jpg
------------------------
Megtekintve 2686 alkalommal.

Megosztás készítés
 


  2019.03.19. 22:35  Hozzászólás
 •   285   
Avatar

terra alapító
 
Volt egy kis időm. Arra voltam kíváncsi, a kpe vagy a slag olcsóbb-e. Még nem teljes a kép.
- az látszik, hogy minél kisebb az átmérő, annál jobban megéri a slagot választani
- az is egyértelmű, hogy a kpe-slag összekötő elemek drágák
És ami a sava-borsa az egésznek, az az, hogy ami kombinációt megnéztem, kb. ugyan annyira jött ki. Nyílván rézzel egy kisebb vagyon.
Ha nem kell szűk helyen kanyarogni, akkor nagyobb előnyben a kpe cső.
Egy példa, csap leállás. Kell egy T elem, egy csap, meg egy gyorscsatlakozó.
Slag: 3/4", T elem és csap egyben, 2360 Ft. Erre egy gyorscsatlakozó 660 Ft, összesen 3120 Ft.
Kpe: T idom 432-537 Ft, csap 715-681 Ft, és innen folytatjuk. Eddig ugye külső-belső menettől függően 1147-1218 Ft, majdnem ugyan ott vagyunk, mindkét esetben az egyik elem drágább, a másik olcsóbb. A hivatalos megoldás ha gyorscsatlakozós slagot akarsz tenni ezek után, az kb ezer valamennyi forint. Pont a lényegre nem emlékszem... de ami a slagnál egy elem, az kpe-ben kettő olcsóbb. Árban lehet drágább a kpe így, mert erre kell még egy gyorscsatlakozó, plusz az azt fogadó ,,hím'' elem. Viszont ha jó a 170 forintos, slagra való csap csatlakozó elem, akkor megint kb. egál, vagy kicsit olcsóbb a kpe.
Magyarán ha gyorsan kell valami és bemegy a paraszt a helyi boltba, akkor csak 1400-1600 vagy mennyi forintért találok megoldást. Persze, én voltam a hülye, mert nem volt otthon tartalék...
Arra azért figyeljünk, hogy a vezetékes vizet is elbiró kpe cső drágább, mint a két bárt elviselő.
Meg kell tervezni, ez a lényeg. Néhol érdemes lehet számolgatni. Persze egy helyen kell neten megvenni, úgy jobban jön ki az ember. De a helyi kisbolt kínálatát is érdemes megnézni. Csak az ugye kicsit ciki, bemész kérdezel az arakról...
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2018.08.29. 11:09  Hozzászólás
 •   284   


---
 
Most nemrég az olvastam, hogy a sárgabarack a július-szeptember közötti időszakban fellépő vízhiány elsősorban a virágrügyek számában és fejlődésük korlátozásában mutatkozik meg.
Tehát akkor ennek a fajnak jó ha most még megöntözöm?
 


  2018.08.29. 11:04  Hozzászólás
 •   283   


---
 
Üdv mindenkinek !

A gyümölcsfákat érdemes ilyenkor locsolni ? Nincs rajtuk termés. Még csemeték.
Szilva,cseresznye,kajszi, alma, körte. Mindegyikből 1 db van.
Összegyűlt az esővíz és gondoltam, hogy kilocsolom. Kánikula már nem lesz, de szárazság még van. Nálam kevés eső esett.
Valaki azt mondta nekem, hogy ilyenkor nem kell locsolni a fákat,mert még a végén megindulnak, elkezdenek hajtani.
Én egyszeri alkalomra gondoltam. 50-100 litert kapnának.
Van értelem, segíti ez az őszi gyökérnövekedést. Nagy meleg már nincs ilyenkor ismét elkezdenek a gyökerek működni,mert ugye ha a talaj nagyon meleg leáll a gyökérműködés.
 


  2018.05.11. 22:42  Hozzászólás  Válasz délkelet (281) hsz.-re     Olvasás  
 •   282   
Avatar

terra alapító
 
Házi vízmű, esetleg. Végül is annyira nem nagy a probléma, a szivattyút talán nem teszi tönkre, tisztíttatni meg nem fogom ezért.
Biztos megvan a szakszerű magyarázata valahol az interneten.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2018.05.11. 22:36  Hozzászólás  Válasz tgwh (280) hsz.-re     Olvasás  
 •   281   
Avatar

---
 
Valóban, de mire? Korcsolyapálya nekem már nem kell. 25 év alatt pedig még nem fordult elő ilyen.
 


  2018.05.11. 22:33  Hozzászólás  Válasz délkelet (279) hsz.-re     Olvasás  
 •   280   
Avatar

terra alapító
 
Elsőre nekem is mindig eléggé darabos jön fel. Télen is használni kellene, és akkor nem lenne gond.
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2018.05.11. 22:32  Hozzászólás
 •   279   
Avatar

---
 
Remélem, nem kiabálom el: ma már teljesen tiszta, homok nélküli víz jött a kutamból! :dejo:
 


  2018.05.03. 21:02  Hozzászólás  Válasz andras (277) hsz.-re     Olvasás  
 •   278   
Avatar

terra alapító
 
Köszönjük, reméljük felétek is megérkezik lassan.
A döglött darázzsal együtt volt a mérőben 2mm, szóval nagyobb volt a lángja, mint a füstje...
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2018.05.02. 21:48  Hozzászólás  Válasz tgwh (276) hsz.-re     Olvasás  
 •   277   
Avatar

---
 
Legyen jó sok esőtök! :)
 


  2018.05.02. 21:22  Hozzászólás  Válasz Laca9876 (272) hsz.-re     Olvasás  
 •   276   
Avatar

terra alapító
 
Ez nagyon drága.

Kezdjük előről. Van egy colos külső menetes vég, amire kellene valami?

Ez mondjuk réz, de biztos van műanyagból is.
Kép

Esetleg ha a helyi szerelvényboltba beviszed a kupakot, biztos találsz rá valamit.

Van kpe-slag csatlakozás, az szerintem jó lenne:
Kép
Egyik fele a colos menetes részre, másikra meg a slag.


Szerk.: szépen lassan esik az eső :banana: :tanc2: :unnep:
 
,,Nem halott az, mi fekszik örökkön, A halál sem ér át végtelen időkön.'' /Lovecraft - A névtelen város/,,Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” /Wass Albert/


  2018.05.02. 20:56  Hozzászólás
 •   275   
Avatar

---
 
Lelassult a Golf áramlat, ezért nincs esőnk. :(
Május kellene a legnagyobb esőhozammal rendelkezzen.

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/zold/cikk/2018/04/13/masfel-evezrede-nem-volt-ilyen-gyenge-a-golf-aramlat/
 


  2018.05.02. 20:39  Hozzászólás  Válasz CAMROM (273) hsz.-re     Olvasás  
 •   274   
Avatar

terra alapító
 
Az azért olcsóbb...én ha kettőt rendelnék a Laci által jelzett brigádtól , az postaköltséggel együtt kb 7000 ft lenne...az sok 2 műanyag darabért....lehet megrendelem Kínából ...:)...na csak vicceltem.
 


  2018.05.02. 20:15  Hozzászólás
 •   273   
Avatar

---
 
Nekem egy esztergályos 1000 forintért csinált, belső menet a tartályra s 3/4 es külső a vízhez.
 


  2018.05.01. 21:44  Hozzászólás  Válasz atifoci2 (271) hsz.-re     Olvasás  
 •   272   
Avatar

---
 
Ezt nézd meg nekem is ilyen van . Nem tudom már hogy tőle van e.
https://www.jofogas.hu/baranya/Menetes_adapter___szukito___hollandi_1000_Literes_IBC_tartalyhoz_62506333.htm
 


  2018.05.01. 21:37  Hozzászólás
 •   271   
Avatar

terra alapító
 
Köszönöm mindkettőtöknek , igyekszem mielőbb fényképezni és mérni...aztán csak összejön vmi. Elvileg hétvégén jön a második tartály.
 


Következő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég