Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Magonc vadalany Terra Lotto Jackpot:
1600 terra    
Itt regisztráció nélkül is hozzá tudsz szólni, kérdezhetsz, vagy leírhatod a véleményedet.
A kérdésednek, vagy a véleményednek nyithatsz új témát is.
  2018.07.04. 15:16  Hozzászólás  Válasz Imre87 (7) hsz.-re     Olvasás  
  •   8   
Avatar

 
Semmi gondot nem okoz a 10 óra utazás. Jól okoskodtál! Érdemes a leveleket leszedni, puha nedves papírba tekerni (pl.: kéztörlő), és nylon zacskóba betenni és légmentesen lezárni (pl.: befőttesgumi). Hűvös, nem napos helyen tartani. Biztos, hogy nem lesz semmi baja.
 

A következő felhasználónak tetszett a hozzászólás, illetve megköszönte azt:
Imre87 (2018.07.04. 15:27)


  2018.07.04. 15:06  Hozzászólás  Válasz baby-lon (6) hsz.-re     Olvasás  
  •   7   


 
Üdvözlet!
Ismét egy komoly kérdéssel fordulnék hozzátok. Augusztus 6 -án Erdélyi rokonok tesznek nálunk látogatást. Kihasználva az alkalmat, arra gondoltam, hozattatok velük szemző vesszőket, amiket itthon szemeznék be. Mivel ott, Nyárádszentbenedeken is nagyon sok őshonos fajta gyümölcsfa áll még 45 évesen is, mindenképpen hozatok vesszőket. De hogyan tárolják, hogy nekem az itthon jó legyen? Nyilván a leveleket lecsípetem velük, ne párologtasson a vessző. De mit ajánlotok hogy biztos legyen a vesszőm? :mivanm: Esetleg vizes ruhába tekerés? :fejvaka: Nyilon zacskó? :fejvaka: Vagy nedves újságpapír? :fejvaka: Vagy nem tudom... :angry-banghead: Ezek az ötletek csak így most józan paraszti ésszel jöttek... Minimum 10 órát utaznak mire Győr mellé érnek... Válaszokat előre is köszönöm...
 


  2018.07.03. 14:17  Hozzászólás  Válasz Imre87 (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   6   
Avatar

 
Természetesen lehet, ezt hívják hajtószemzésnek. Én tavaly ilyenkor szemeztem kajszit szilva alanyba, már adta a héját, idén nem tudom. A nemes szem érettségére kell figyelni. Ha nem adja a héját, akkor is lehet chippelni.
 

A következő felhasználónak tetszett a hozzászólás, illetve megköszönte azt:
Imre87 (2018.07.04. 11:08)


  2018.07.02. 22:12  Hozzászólás  Válasz Imre87 (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   5   
Avatar

 
Szemzést akkor lehet készíteni, ha adja a héját az alany. Augusztusban a legideálisabb. Nekem is szükségem lesz majd valamikor gesztenyecsemetére a Nagymarosi telkemre. Mert az a vidék egykoron híres termőhelye volt. Azért mondom múlt időben, mert kipusztultak az ottani gesztenyeerdők, a kéregrák miatt. Kaposváron úgy szintén. Az én két matuzsálem fám is odalett. Nem látom értelmét hazai fajtákkal kísérletezni. Lehet kapni rezisztens olasz fajtákat. Erre felé fogok mozdulni, annak ellenére, hogy azok még itthon nem bizonyítottak.
 

A következő felhasználónak tetszett a hozzászólás, illetve megköszönte azt:
Imre87 (2018.07.03. 14:05)


  2018.07.02. 20:48  Hozzászólás  Válasz Imre87 (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   4   
Avatar

 
Először a második kérdésedre: nagyon fontos, hogy merre laksz - ill. hogy felétek a talaj mennyi meszet tartalmaz? A szelídgesztenye nagyon kényes erre és az országban sajnos csak igen kevés helyen érdemes belefogni a termesztésébe. Ha megfelelő a talaj, akkor sima magvetéssel lehet szaporítani (a dióhoz hasonlóan néhány szép példányt tél végén el kell vetni). Nem tudom, hogy kell-e rétegezni - nekem egyszer anélkül is sikerült csírázásra bírnom.
 

A következő felhasználónak tetszett a hozzászólás, illetve megköszönte azt:
Imre87 (2018.07.03. 14:04)


  2018.07.02. 17:34  Hozzászólás  Válasz kedvescimbor (2) hsz.-re     Olvasás  
  •   3   


 
Üdv!
Felmerült bennem egy olyan kérdés, hogy most július 2 van, lehet e szemzést csinálni? Azt olvastam, hogy lehet, de az idén még megered, és télen elfagyhat a hajtás. Nem alvó szemzésről van szó. Érdemes vagy sem? Valaki csinált július elején szemzést? Gondoltam arra is, hogy szalmával megvédeném a friss hajtást. Vélemény? Vagy várjak még. A másik kérdésem, hogy olyan mint szelíd gesztenyét hogy kell szaporitani??? :?: :?: Nekem a kertben nincs, de szeretnék. De nem egy faiskolából szeretnék venni, magam akarom "létrehozni" :banana: Válaszokat előre is megköszönöm!!
 


  2018.06.26. 21:48  Hozzászólás  Válasz Imre87 (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   2   
Avatar

 
Annyival egészítem ki Alibát, hogy az őszibarackok könnyen átvészelik a téli álmot, mert vastag héjuk megvédi őket. Azokat én egymáshoz képest kb 15cm távolságra szoktam vetni. Míg az apró magok. pl. körte, alma nehezebben maradnak meg és kelnek ki. Ezért azokból sokat kell vetni, sűrűn egymás mellé. Megfigyelésem szerint csoportosan vetve jobban kelnek. Valahogy erősítik egymást a kis növények. Az ősszel lehullott és télre kinn maradt gyümölcsöket tavaszra a fagy megpuhítja, kettévágva őket, láttam, sok mag már a gyümölcs belsejében elkezd csírázni. Ráadásul tavasszal elég korán, mert a csírázáshoz alacsony hőmérséklet szükséges. Amíg ezt nem tudtam, én is próbálkoztam télen fagyhatásnak kitett magokat, tavasszal a lakásban keltetni, de igen rossz arányban keltek ki. Azért, mert a lakás meleg számukra. Ezt ki lehet küszöbölni, azzal, hogy a szabadba vetsz és a természet produkálja hozzá a kedvező körülményeket. A kelési arány így sokkal jobb lesz.
Ezt írja róla a szakirodalom:
A nyugalmi állapot megszüntetésében a hőmérséklet az egyik legfontosabb tényező ezeknél a magvaknál. A leginkább hatékony hőmérséklet a téli, kora tavaszi időszak természetes hőmérsékleti körülményeinek felel meg, általában 2–7 °C között van (lásd ábra). Egy bizonyos felső hőmérsékleti határ felett másodlagos magnyugalom alakulhat ki, az almánál ez 17 °C-nál van.

8095
 

A következő felhasználónak tetszett a hozzászólás, illetve megköszönte azt:
Imre87 (2018.06.27. 10:38)


  2018.06.11. 11:56  Hozzászólás  Válasz Imre87 (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   1   
Avatar

 
Mikor megeszed vagy kimagozod a gyümölcsöt a magokat vesd el szabadföldbe. Ez általában ősszel van. Télen kellő fagyhatás éri, ami kell a tavaszi csirázáshoz. Sok magot vess, minden tizedik, ha kikél.
 


  2018.06.11. 10:55  Hozzászólás
  •   0   


 
Üdvözlök mindenkit!
Az a kérdésem lenne, hogy a youtubon láttam jó pár videót, hogy itt kelnek a magoncok.. Vad alanyok! Pl őszi barack. Azt hogyan tudom én elkészíteni, hogy ki is keljen. Virágföldbe kell ültetni az őszibarack magot? Pl: szilva magot? Milyen mélyen a cserépbe? mennyi időközönként kell öntözni? Ezzel kapcsolatban szeretnék többet megtudni. Amit ültetni szeretnék cserépbe: Barack, szilva, alma , körte, cseresznye. Mikor kell elültetni, hol tároljam? Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv: Imre
 Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron