Olvasatlan
      Terra-kert Fórum
    
    Oltáshoz Terra Lotto Jackpot:
1510 terra    
Itt regisztráció nélkül is hozzá tudsz szólni, kérdezhetsz, vagy leírhatod a véleményedet.
A kérdésednek, vagy a véleményednek nyithatsz új témát is.
  2019.03.12. 12:52  Hozzászólás
  •   6   
Avatar

 
Kb én is ezt tudnám mondani...röviden : oltáshoz mivel kicsi a kézügyességem én omega ollót használok.Persze azzal sem lehet csak úgy vagdosni.Kötözésre szigszalag /bár egyre nehezebb normális minőségűt találni.../, lekenésre Fagél , tökéletesen megfelel.Én sem szedem le a szigszalagot, csak bevágom és idővel az oltás letolja szépen.
Időnként , ha vékony vesszőt kapok, használom a héj alá oltást, kötözés+lekenés mint az előző.
Nekem egy Felco szemzőkésem van, igaz csak pár éve. Eddig jó... bár talán meg lehetne élezni, ha találnék vkit aki kifejezetten ilyenhez ért.
Szemzéshez is szigszalagot használtam korábban , tavaly tértem át az oltó/szemző szalagra, nekem kicsit macerás volt vele először dolgozni, de végül is jó. Befedi a szemet is és nem kell vagdosni, mert átnő rajt a szem.
 


Utoljára Anonymous ugrasztotta előre 2019.03.12. 12:52-kor.

A következő felhasználónak tetszett a hozzászólás, illetve megköszönte azt:
Imre87 (2018.06.22. 14:14)


  2018.06.20. 21:29  Hozzászólás  Válasz Imre87 (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   5   


 
Egyetértek az előttem szólóval. Sok részletet meghatároz, hogy konkrétan miről van szó.
Oltóviaszt ne vegyél, luxus! :lol: (A házi trutymákolást is felejtsd el...! Próbáltam, csak a bajom volt vele. Egyszerűen nem éri meg.
Sőt! Amikor kár volt belőle, akkor annak annyira nem örültem...) Tökéletesen megfelel a gyertyaviasz (paraffin). Ha bele tudod mártani a növény oltott részét (szőlő téli kézben oltása), akkor egyenesen szuper és totál kényelmes, ha pedig olyan a szitu, hogy kenni kell, akkor vagy gergerg kenegetős módszere lehet, vagy esetleg Arbokol (próbáltam, tökéletesen működik, bár az oltás nem eredt meg, de úgy vélem, ez nem a viasz hibája volt - nem lehet mindenhol kapni, én is véletlenül futottam bele).
Egyébként nem kell túldimenzionálni, sima Fagél, oszt' jó napot! Abszolút tökéletes az ilyen célokra. Pl. bekentem vele a szabadon hagyott szőlőnemest a zöldbe fás oltásnál, úgy megeredt, mint a pinty (mondjuk a véletlenül szárazon hagyott is, bár ott már volt hibaszázalék... Egyébként igyekeztem az oltószalaggal zárni a nemest, nem foglalkoztam külön Fagéllel, az csak 'kármentés' volt. Nem is bántam meg, gyönyörű hajtás lett a végeredmény. :thumbup:
Olyan helyzetben tudom elképzelni a szőlő oltásnál a Fagél használatát, ahol ráérős a dolog, kevés a darabszám.
De hogy mennyire nem kell ezt túlgondolni: volt már sikeres oltószalagos, madzagos-fóliás, csak fóliás (több verzióval, már tudom, melyik az ideális),
csak gumicsíkos, csak tejes zacskós, csak szigetelőszalagos, stb. Mondjuk a szőlő hihetetlen mértékben túlélőnövény...
Eszméletlen, hogy miket tud... :o :nahat: :banana:
De visszatérve az eredeti kérdésedre: tökéletesen elegendőnek kell lenni a szigetelőszalagnak (főleg az almaféléknél)! Nem kell semmilyen úri huncutság (akármilyen 'olcsó' is)! Oltóvasz se kell (de ezt már írtam). A jó kés nem árt, de megy nélküle is (mondjuk omegaollóval... :fetreg: ). Ha esetleg kézműves kést szeretnél, akkor jó szívvel ajánlom a kecskeméti Polyák Imrét  . Az én késem tőle van, csak jót tudok róla mondani. Azt használom 'mindenre'.
Jó fenéssel olyan, mint a borotva! Élmény vele dolgozni. :thumbup: De úgy vélem, a gazdaboltokban kapható cuccok között is lehet találni normálisat
(bár azokat nem próbáltam, nekem 'minden' késem kézműves).
A szigetelőszalagnál figyelni kell, ahogy a vessző vastagszik, érdemes lazítani. Ha jól emlékszem, az almánál én minimum egy évet vártam vele, nem volt semmi gond. Bizonyos mértékben nyúlik. A szélesség tekintetében az én tapasztalatom az, hogy kb. az átlagos szig.szalag környékén van az ideális méret
(az általam szabott csíkokat is effélére vágom, ha úgy alakul). A facebookos dologba nem beszélek bele, azt te tudod, de ha itt felteszed a kérdéseket, szerintem nagy eséllyel választ kaphatsz majdnem mindenre.
Sok sikert! :wave:
 

A következő felhasználónak tetszett a hozzászólás, illetve megköszönte azt:
Imre87 (2018.06.21. 10:51)


  2018.06.20. 16:00  Hozzászólás  Válasz Imre87 (3) hsz.-re     Olvasás  
  •   4   
Avatar

 
Ugye előbb pár dolgot rendbe kell tenni, mert az adott tanács, csak adott oltás típushoz lehet jó.

Nekem a tavaszi oltás a kedvencem. Itt ugye az alany, és a nemes is fás, tehát szorosan kell bekötni, de mégis rugalmasan. Erre a normális minőségű szigetelő szalag tökéletesen alkalmas. Van aki fordítva tekeri rá, hogy a ragadós fele ne érintkezzen a felülettel, én nem nagyon foglalkozok ezzel, ha sikeres az otás, és nyár közepe felé nagyon szorosnak érzem a kötést (látod a vessző vastagodásán) akkor csak hosszára megvágom, és hagyom hogy magának pottyanjon le.

Az oltó viasz szerintem smmire sem jó, talán régen mikor madzagokkal kötöztek, kellhetett a légmentes záráshoz, de ez most a szallag miatt nem kell. Én szoktam használni viaszt, de nem olyat.

http://terra-kert.hu/viewtopic.php?p=10744#p10744
 


  2018.06.20. 13:41  Hozzászólás  Válasz gergerg (2) hsz.-re     Olvasás  
  •   3   


 
Üdv!

Regisztráltam. Most is olvasgatok. Azért szeretnék egy normális kést, mert hentes vagyok azzal jobban dolgozok mint egy barkácskéssel. Oltó viasz miért nem kell? Az fertőtlenitene is nem? Vizet nem engedi át. ha oltok és szigetelőzöm azt mikor kell eltávolitani?? 1 év:: KB?
 


  2018.06.20. 13:28  Hozzászólás  Válasz Imre87 (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   2   
Avatar

 
Szia!

Javaslom a regisztrációt erre a fórumra, ha kell, segítünk. Sok kiskapu meg tud nyílni az idejáró felhasználóknak.

Én évek óta szigetelő szalagot használok, fás oltásokhoz teljesen jó, persze van trükkje. Zöld oltásokhoz jobb az oltószalag. Viaszra nincs szükség, és szerintem késre se, egy jobb minőségű tapétavágó kés tökéletesen megfelel.
 


  2018.06.20. 13:13  Hozzászólás  Válasz Imre87 (0) hsz.-re     Olvasás  
  •   1   
Avatar

 
Üdvözletem :)
Egyelőre csak egy tipp, itt mindhárom dolog megtalálható:
http://www.bi-bor.hu/termekek/telepites-tamrendszerek/oltoszalag
 


  2018.06.20. 12:18  Hozzászólás
  •   0   


 
Üdvözlök mindenkit!

Szeretném megkérdezni, hogy tudnának nekem olyan oldalt ajánlani, esetleg belinkelni ahol meg tudnám egybe rendelni az oltó késemet, oltó viaszt, oltószalagot!?

A másik kérdésem, láttam, hogy gyümölcsfa oltásnál (PÁROSÍTÁS) Nem oltó szalaggal végezték a körbe tekerését, hanem hagyományos szigetelő szalaggal. Most ez jó? Vagy jobb az oltó szalag!? Ha veszek oltó szalagot milyet vegyek? Milyen széleset? Melyik a jobb? Ha szigetelő szalagozva van azt mikor kell majd eltávolítani? Sokszor felmerül bennem jó pár kérdés, nem akarom tele írkálni a a topikot, ezért arra gondoltam valami szakival felvenném a kapcsolatot pl a facebookon, hogy ha kérdésem van talán egyszerűbb lenne. A válaszokat köszönöm előre is. Ha valaki vállalná a facebookos ismeretséget, kérem jelezze itt hozzászólásban és megoldjuk a bejelölést! Köszönöm!
 Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég